Turismul ar putea fi o solutie pentru problemele financiare ale Romaniei, iar autoritatile vor sa lanseze un "circuit al dictatorului", care le va permite turistilor straini sa viziteze biroul de lucru al fostului dictator Nicolae Ceausescu.

In reportajul difuzat de Al Jazeera se spune ca autoritatile romane vor sa lanseze in curand un circuit turistic care va permite turistilor straini sa viziteze biroul de lucru al fostului dictator roman Nicolae Ceausescu, balconul de unde acesta a sustinut ultimul sau discurs in decembrie 1989, dar si baracile militare din Targoviste, unde fostul conducator al Romaniei a fost judecat impreuna cu sotia sa Elena Ceausescu.

Totodata, jurnalistul Simon McGregor de la postul Al Jazeera spune ca aceasta initiativa a autoritatilor romane a starnit controverse in randul populatiei locale. Unii spun ca mostenirea lasata de Ceausescu trebuie valorificata, altii considera ca amintirile epocii comuniste sunt mult prea proaspete pentru a putea fi folosite in scopuri comerciale, relateaza MEDIAFAX.

La inceputul reportajului sunt difuzate fragmente din inregistrari video cu fostul cuplu prezidential roman, care ducea o viata luxoasa, in timp ce populatia se confrunta cu lipsuri ingrozitoare.

Reportajul continua cu cateva secvente de la Revolutia din decembrie 1989, urmate de imagini din biroul de lucru al fostului dictator, balconul de unde acesta a sustinut ultimul sau discurs si de baracile militare din Targoviste, unde a avut loc procesul sotilor Ceausescu. In secventele imediat urmatoare este prezendat zidul unde a fost executat fostul cuplu prezidential, iar un politist roman arata locurile unde au murit Nicolae si Elena Ceausescu.

  • O idee buna?

Potrivit jurnalistului de la Al Jazeera, bucurestenii considera ca includerea acestor locuri intr-un circuit turistic reprezinta o idee buna. Pentru a evidentia acest punct de vedere, reportajul Al Jazeera prezinta doua scurte interviuri acordate de doua tinere din Bucuresti.
Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

Reporterul a vizitat si casa din Scornicesti a dictatorului, unde a stat de vorba cu Emil Barbulescu, nepotul lui Nicolae Ceausescu, care s-a declarat impotriva acestui proiect. "In primul rand, nu stiu daca se vrea cu adevarat sa se faca (acest circuit turistic, n.r.), pentru ca deocamdata am auzit doar o declaratie. L-am vazut pe ministrul Turismului vorbind la televizor despre acest proiect. Dar aceasta este o proprietate privata. Nu-i voi lasa niciodata sa vina aici", a spus Emil Barbulescu.

Reportajul difuzat de televiziunea Al Jazeera a fost realizat in contextul in care ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat, in luna august, ca se lucreaza la un "circuit rosu" legat de urmele dictaturii comuniste, mentionand ca, din punct de vedere turistic, este "extraordinar" sa fie exploatate locurile legate de cuplul Ceausescu.

Citeste si:
Stefan Jicol, numit consilier pe politici publice si inteligenta artif
Stefan Jicol, numit consilier...

"Din punct de vedere turistic, este un lucru extraordinar sa exploatezi locurile pe unde a trait ultimul mare dictator din Europa de Est. Avem locul unde a fost impuscat (...) Au pastrat zidul si noi vrem sa punem in valoare si locul unde a sfarsit cuplul Ceausescu, locuintele unde au stat, este de mare interes", a spus la momentul respectiv Elena Udrea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.