Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Ulla Vaisto, a declarat, miercuri, ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen ar putea avea loc candva anul viitor si ca echipamentul tehnic de la granitele tarii noastre este functional, dar ca exista o lipsa de buna conduita din partea unor vamesi.

  • Ce sanse exista ca Finlanda sa-si schimbe pozitia fata de intrarea Romaniei in Schengen?

Intrebata ce sanse sunt ca Finlanda sa-si reconsidere pozitia fata de intrarea Romaniei in Schengen, Ulla Vaisto a precizat ca nu poate spune nimic de momentul aderarii, dar ca acest lucru se poate intampla anul viitor.

"Nu pot spune nimic despre momentul aderarii, dar cu siguranta analizam problema cu atentie. Noi am spus clar ce am vrea sa vedem intamplandu-se in practica in Romania. Sunt discutii care au loc la Bruxelles intre liderii statelor, sunt convinsa ca se va gasi o soluție. Nu stiu daca se va intampla anul acesta, dar poate candva anul viitor. Sunt facute eforturi si in mod cert avem bunavointa", a spus ambasadorul Finlandei.

Intrebata daca iulie 2012 este o data realista pentru intrarea Romaniei in Schengen, oficialul finlandez a afirmat ca nu poate promite nimic, dar anul viitor se poate intampla.


"Nu pot spune nimic atat de concret. Stiu ca sunt discutate date de accedere la nivel informal, dar nu pot promite nimic. Dar, sa spunem ca anul viitor probabil se va intampla ceva", a spus ambasadorul.

  • Rezolvarea coruptiei la vama

Ulla Vaisto a precizat, in legatura cu masurile pe care Romania ar trebui sa le ia pentru ca Finlanda sa-si reconsidere pozitia in favoarea aderarii tarii noastre, ca trebuie rezolvata problema coruptiei de la vama, aratand ca a observat lipsa unei bune conduite a unor vamesi.

"Am spus clar ca echipamentul tehnic la granite este bun si functional, este suficient, dar am observat absenta unei bune conduite din partea unor oficiali de la granita, cum ar fi vamesii. Am vrea sa vedem ca nu exista absolut niciun risc de luare de mita, de coruptie in general. Suntem fericiti sa vedem ca Romania actioneaza in acest sens si ca reforma judiciara este in desfasurare. Suntem optimisti", a mai spus ambasadorul.
Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....


Ulla Vaisto a facut aceste declaratii dupa intalnirea pe care a avut-o cu parlamentarii din grupul de prietenie romano-finlandez. Ea a spus, in final, ca este foarte multumita de discutiile avute cu parlamentarii romani.

O decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost amanata, in 21 septembrie, in Consiliul JAI. Presedintia poloneza a sustinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Insa, in urma blocajului generat de pozitia inflexibila a Olandei, la care s-a raliat si Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitand practic o decizie negativa, care ar fi facut necesara reluarea unei parti a procedurii juridice de aderare.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, dupa o intalnire cu presedintele Traian Basescu, marti, ca este o chestiune de simpla echitate intrarea Romaniei in Schengen, deoarece au fost indeplinite toate criteriile necesare.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

"Am discutat si despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Vreau sa repet sprijinul CE ca Romania sa se alature Spatiului Schengen. Romania a indeplinit toate criteriile necesare. Deci este o chestiune de simpla echitate intrarea Romaniei in Schengen", a declarat Barroso.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.