Cel putin 15.000 de membri ai fortelor de ordine sunt mobilizati duminica in Bulgaria pentru a asigura desfasurarea fara incidente a alegerilor prezidentiale si locale.

Ministerul a pregatit un plan de monitorizare si pastrare a ordinii publice cu patrule ce includ 909 politisti de frontiera, 1.381 de pompieri si angajati ai Apararii Civile, 108 politisti rutieri si 164 de membri ai fortelor speciale, potrivit site-ului Novinite.com.

Masinile de politie vor efectua misiuni de patrulare nu numai in jurul sectiilor de votare, ci si al sediilor partidelor politice pentru a preveni vandalismul si tulburarea ordinii publice. Toate instalatiile de fabricare, depozitare si vanzare de arme, munitii, explozibli si artificii au fost verificate.

Pe de alta parte, numele fostului premier Simeon de Saxa-Coburg, fostul tar al Bulgariei, a fost sters de pe lista alegatorilor, potrivit cotidianului 24 Ceasa, care citeaza o purtatoare de cuvant a acestuia, Galia Diceva, scrie MEDIAFAX.

Diceva sustine ca in urma cu doi ani, fostul premier si-a schimbat adresa de inregistrare si nu mai apare ca locuitor al satului Bania, ci ca rezident al palatului Vrana din apropiere de Sofia, ceea ce inseamna ca va trebui sa voteze in capitala. In urma verificarilor, echipa tarului a constatat ca numele acestuia nu a fost inclus pe listele de vot.

Purtatoarea de cuvant sustine ca nu a primit nicio explicatie pertinenta despre cum s-a intamplat acest lucru, dar a primit asigurari din partea Comisiei Electorale Centrala ca fostul premier poate fi inclus pe lista pe loc, daca merge sa voteze.

Birourile de vot s-au deschis duminica la ora locala 06.00 (06.00 ora Romaniei) in Bulgaria, pentru primul tur al alegerilor prezidentiale si municipale in care partidul conservator GERB al premierului Boiko Borisov este considerat favorit, relateaza AFP.

Aproximativ 6.900.000 de alegatori inscrisi urmeaza sa desemneze in cadrul scrutinului majoritar succesorul presedintelui socialist Gheorghi Parvanov, care a efectuat doua mandate de cinci ani si nu mai este elegibil. Seful statului bulgar are functii in mare parte reprezentative: el este comandantul suprem al armatei si reprezinta tara in relatiile internationale.

Citeste si:
Mesaje de amenințare pe gardul lui Gigi Becali. Ce i-au scris fanii...
Mesaje de amenințare pe...

  • Care sunt principalii candidati?

Cei trei principali candidati - conservatorul Rosen Plevneliev, considerat favorit, socialistul Ivailo Kalfin si fostul comisar european Meglena Kuneva, candidat independent - cer o mai buna intergrare a Bulgariei in UE, al carei membru este din 2007.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.