Inaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a cerut vineri declansarea unei anchete privind circumstantele mortii fostului lider libian Muammar Gaddafi, relateaza AFP.

"In legatura cu moartea lui Gaddafi, circumstantele nu sunt clare. Consideram ca este necesara o ancheta", a declarat purtatorul de cuvant al UNHCR, Rupert Colville, referindu-se la o serie de inregistrari video publicate joi de presa internationala, relateaza MEDIAFAX.

"Trebuie sa existe o ancheta, tinand cont de ceea ce am vazut ieri" (joi - n.red.), a adaugat el.

Colville a apreciat ca doua inregistrari video care prezinta moartea lui Gaddafi "sunt foarte ingrijoratoare".


El nu a precizat cine ar trebui sa desfasoare ancheta, reamintind insa ca membrii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului au mandatat, in cursul acestui an, o comisie de experti pentru a investiga violentele care au avut loc in Libia.

Moartea lui Gaddafi "pune capat unei perioade de opt luni de violente extreme si suferinte pentru poporul libian", a apreciat Colville. "In Libia incepe o noua era, care trebuie sa raspunda aspiratiilor poporului", in special in ceea ce priveste drepturile omului, a adaugat el.


Fostul lider libian, in varsta de 69 de ani, a fost ucis joi, dupa ce fortele Consiliului National de Tranzitie libian au preluat controlul asupra orasului natal al acestuia, Sirt. Muammar Gaddafi este primul lider arab ucis de la declansarea "primaverii arabe", o succesiune de miscari de contestare a regimurilor autoritare, produse in Tunisia, Egipt, Libia, Siria, Yemen si Bahrain.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.