Fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost executat in timp ce era detinut de trupele revolutionare, alaturandu-se astfel listei dictatorilor care au cunoscut un sfarsit violent, precum Nicolae Ceausescu si Saddam Hussein, si ale caror ultime momente au fost filmate, relateaza presa internationala.

Multi fosti dictatori au sfarsit prin a fi impuscati, natura rece si sangeroasa a ultimelor momente fiind o tema comuna, chiar daca circumstantele au variat, comenteaza Daily Mail in editia electronica.

  • Comparatie cu Ceausescu si Saddam

Dictatorul roman Nicolae Ceausescu si sotia sa au fost condamnati la moarte de un tribunal militar, dupa un scurt proces, in ziua de Craciun in 1989. Dupa proces, celor doi le-au fost legate mainile la spate si au fost impuscati de un pluton de executie. De asemenea, maresalul Ion Antonescu, fostul lider roman din perioada razboiului, a fost adus in fata plutonului de executie la 1 iunie 1946, potrivit MEDIAFAX.

Liderul nazist Adolf Hitler s-a impuscat la 30 aprilie 1945, in timp ce Saddam Hussein a fost spanzurat la 30 decembrie 2006. Conducatorul fascist italian Benito Mussolini a fost impuscat la 28 aprilie 1945, iar liderul Republicii Dominicane Rafael Trujillo a fost impuscat la 30 mai 1961, precizeaza publicatia britanica.


CNN noteaza la randul sau ca Muammar Gaddafi nu este primul dictator inlaturat de la putere ale carui ultime momente sunt filmate. Executia prin spanzurare a lui Saddam Hussein a fost vazuta in toata lumea, datorita imaginilor neautorizate filmate cu un telefon mobil, postate pe Internet. Cu trei ani inainte, autoritatile americane au dat publicitatii imagini cu cadavrele fiilor sai, Uday si Qusay, care erau foarte temuti in Irak.

Istoria sugereaza ca fotografiile unui cadavru nu inlatura intotdeauna indoielile, comenteaza CNN, amintind ca trupul lui Nicolae Ceausescu a fost fotografiat imediat dupa ce a fost executat. Dupa doua decenii, ramasitele sale au fost exhumate pentru teste ADN, intrucat copiii sai voiau sa fie siguri ca in mormant se afla trupul lui, mentioneaza postul de televiziune.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Atunci cand se intampla, caderea unui despot faimos trimite fiori care se simt in toata lumea, comenteaza The Guardian, in editia electronica. Asa a fost cu sahul Iranului in 1979, cu Nicolae Ceausescu in Romania, in 1989, si cu Hosni Mubarak in Egipt, la inceputul acestui an. La fel a fost si cu Muammar Gaddafi care, desi era un mincinos si un criminal, s-a tinut de cuvant si a luptat pana la moarte, refuzand sa se predea sau sa fuga din tara, scrie cotidianul britanic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.