Primaria din Marsilia a iesit in evidenta luni, de Ziua mondiala a Solidaritatii impotriva Saraciei, prin publicarea unei hotarari impotriva cersetoriei, cu aplicare in aproape intregul centru al orasului, de la Stadionul Velodrome la Gara Saint-Charles, comenteaza Le Monde in editia electronica.

Adoptarea acestei hotarari, intrata in vigoare luni, pe o perioada nedeterminata, are loc dupa ce, la 14 septembrie, Prefectura de Politie din Paris a interzis cersetoria pe Champs-Elysees, la solicitarea ministrului de Interne Claude Gueant, dar si dupa ce primariile din Nogent-sur-Marne (Val-de-Marne) si La Madeleine (nord) au publicat hotarari similare.

Asociatiile de lupta impotriva saraciei denunta "inutilitatea" acestor masuri, care vizeaza "sa deplaseze mizeria, sa o expulzeze din centrul orasului", a declarat Alexandre Le Cleve, director in cadrul organizatiei Cimade. De asemenea, Michel Tubiana, presedintele Ligii Drepturilor Omului, descrie acest val de hotarari ca pe un "efect al comunicarii" care "nu trec de bariera presei, iar in cazul unora sunt repede retrase, atunci cand ne aratam coltii". Liga a anuntat marti ca ataca hotararea de la Marsilia la Tribunalul Administrativ din oras, cum a procedat si in cazul din La Madeleine.

Insa acociatiile nu obtin sistematic castig de cauza impotriva acestor hotarari, care simplifica evacuarea cersetorilor. Mai multe municipalitati, intre care cele din Nisa, Montpellier si Chartres, le aplica frecvent si cu succes pe timpul verii. Ele le permit sa ii amendeze pe cersetori cu 38 de euro, in loc sa ii dea in judecata pentru "cersetorie agresiva". Aceasta acuzatie este pasibila de sase luni de inchisoare si o amenda de 3.750 de euro, o procedura complicata, cu o acuzatie "relativ vaga si dificil de probat in fata judecatorului", noteaza un reprezentant al Sindicatului Magistraturii.

Dar Primaria din Marsilia a subliniat ca hotararea sa nu vizeaza in mod direct cersetoria, ci cauta sa "reprime vagabondajul". Caroline Pozmentier, adjunctul directorului pentru securitatea orasului, a declarat luni ca vrea sa "restaureze un sentiment de securitate in randul locuitorilor". De asemenea, David-Olivier Reverdy, secretarul general al Sindicatului de politie Alliance, si-a exprimat satisfactia fata de adoptarea acestei dispozitii, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

La Paris, interdictia de a cersi este mai bine localizata, la nivelul Pietei Charles-de-Gaulle-Etoile, dar si pe Champs-Elyses, intre orele 10.00 si 22.00. La sfarsitul lui septembrie, Jean-Yves Adam, controlor general si comisarul central al Arondismentului VIII, raporta, pentru cotidianul Metro, aplicarea a 77 de avertismente in 15 zile. El preciza ca aceste persoane erau in proportie de "94 la suta de origine romana" si ca hotararea se inscrie in cadrul unei vaste ofensive impotriva "infractionalitatii romane", decretata la 12 septembrie de Ministerul de Interne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.