Condamnarea la sapte ani de inchisoare a opozantei Iulia Timosenko este "o afacere interna" ucraineana, a declarat marti presedintele rus Dmitri Medvedev, la Donetk, in estul Ucrainei, la finalul unei intalniri cu omologul sau ucrainean Viktor Ianukovici.

Cazul Timosenko este "o afacere interna a Ucrainei", chiar daca hotararile justitiei ucrainene "nu trebuie sa aiba o dimensiune politica", a declarat Medvedev, in contextul in care Uniunea Europeana tocmai a anulat o vizita a lui Ianukovici la Bruxelles, din cauza acestei condamnari, relateaza MEDIAFAX.

Presedintele ucrainean l-a primit marti, la Donetk, pe Medvedev, pentru a discuta despre pretul gazelor naturale si relansarea relatiilor intre cele doua tari, in plina criza a relatiilor cu UE.

Ianukovici s-a intalnit cu Medvedev la intrarea intr-un centru expozitional, unde cei doi urmau sa prezideze un forum economic bilateral.

In centrul acestei intalniri urmeaza sa se afle pretul gazelor naturale rusesti pentru Ucraina. Kievul incearca sa obtina o ieftinire, iat Moscova cere in schimb ca Ucraina sa se departeze de UE si sa se alature Uniunii vamale Rusia-Kazahstan-Belarus.


Aceasta intalnire intervine la o saptamana dupa condamnarea la sapte ani de inchisoare a opozantei Iulia Timosenko, fost premier, condamnare foarte criticata de UE, care a anuntat marti anularea unei vizite prevazute joi, la Bruxelles, a lui Ianukovici.

Vizita a fost "amanata la o data ulterioara, atunci cand conditiile vor fi mai favorabile unui progres in relatiile bilaterale", a declarat Pia Ahrenkilde Hansen, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene.


UE a criticat dur condamnarea opozantei si a cerut eliberarea sa, legand viitorul procesului de asociere a Ucrainei la blocul european de respectarea regulilor democratice si statului de drept.

Timosenko, unul dintre liderii "revolutiei potrocalii" prooccidentale care a avut loc in Ucraina la sfarsitul lui 2004, a fost condamnata pentru ca a semnat cu Moscova, in 2009, acorduri in domeniul gazelor naturale considerate dezavantajoase pentru tara sa.

Citeste si:
Virgil Popescu: „Prețurile plafonate vor fi aplicate până în martie...
Virgil Popescu: „Noile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.