Bilantul ploilor violente care s-au abatut de o saptamana asupra Americii Centrale a ajuns la 70 de morti si 150.000 de sinistrati, care si-au pierdut casa sau recolta, in timp ce numeroase mijloace de comunicare au fost intrerupte, relateaza AFP.

Cele doua tari cele mai afectate sunt Guatemala, cu 28 de morti si doi disparuti, si El Salvador, cu 27 de morti, majoritatea in alunecari de teren. In Honduras, autoritatile au inregistrat 12 morti, iar in Nicaragua sapte.

America Centrala este considerata de Natiunile Unite drept una dintre regiunile cele mai afectate de consecintele schimbarilor climatice. Catastrofele naturale au provocat aici, in 40 de ani, peste 50.000 de morti si pagube de zeci de milioane de dolari, potrivit unor studii universitare europene si latino-americane.


In fata amplorii pagubelor, presedintele venezuelan Hugo Chavez a propus sambata ajutorul tarii sale pentru statele afectate. "Trebuie sa le venim in ajutor (...) Sunt tari foarte sarace", a explicat presedintele socialist.

In Guatemala, unde peste 110.000 de persoane au fost afectate, potrivit presedintelui Alvaro Colom, a fost decretata stare de catastrofa naturala.

"Majoritatea incidentelor survenite in noaptea de sambata (care au provocat moartea a cinci persoane) au avut loc in departamentul Guatemala", a precizat presedintele Colom, adaugand ca daca ploile vor continua, "unele strazi vor fi blocate ca masura preventiva".

Potrivit institutului de meteorologie din Guatemala, ploile vor continua in urmatoarele 24 de ore.

Estimarile privind pierderea recoltelor de porumb si fasole, cultivate de tarani care exploateaza parcele minuscule pentru consumul propriu, cresc, de asemenea, in timp ce 15 la suta din populatie (aproximativ doua milioane de persoane) sufera de malnutritie in Guatemala.

Cele mai afectate regiuni

  • In El Salvador, mai multe alunecari de teren din noaptea de sambata spre duminica "au ridicat bilantul la 27 de morti", majoritatea ingropati, a declarat directorul Protectiei Civile, Jorge Melendez.
  • In Honduras (cu 12 morti), autoritatile au declansat cod rosu in doua departamente si galben in alte zece.
  • Locuitorii unor sectoare din capitala Tegucigalpa, situate pe malurile unor cursuri de apa, au petrecut o noapte de angoasa, raurile transformandu-se putin cate putin in torente violente.
  • In Nicaragua, Apararea civila a ordonat evacuarea familiilor de agricultori care locuiesc pe versantii vulcanului Casita. Potrivit purtatoarei de cuvant a Guvernului - sotia presedintelui Daniel Ortega - Rosario Murillo, intemperiile au provocat moartea a sapte persoane si au lasat alte 8.000 fara locuinte.
Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.