Presedintele rus, Vladimir Putin, a sustinut ieri o conferinta de presa la Novo Ogarevo, unde, alaturi de presa rusa au fost invitati si corespondenti ai mijloacelor de informare din Olanda. El a surprins audienta atunci cand a spus ca ar fi "bucuros" daca ar vedea Rusia integrata in structurile Aliantei si in UE, informeaza Itar-Tass. Presa olandeza a fost invitata deoarece aseara, Putin a inceput prima sa vizita oficiala in "tara lalelelor". Referitor la integrarea in NATO, Putin a declarat ca Rusia este, totusi, destul de puternica pentru a-si asigura singura apararea.

Presedintele rus a spus ca "NATO trece printr-un puternic proces intern de transformare", ceea ce inseamna ca "Rusia va trebui sa inteleaga in ce tip de organizatie se integreaza si care vor fi obiectivele urmarite in viitor", a mai spus Putin. Presedintele a asigurat ca Moscova nu considera NATO o amenintare la adresa propriei securitati. "Nu percepem NATO ca pe o organizatie ostila. Avem o relatie foarte buna de cooperare", a mai spus presedintele rus.

Aceasta pozitie s-a consolidat in administratia rusa in timpul lui Eltin. Retorica antioccidentala a disparut din discursurile rusilor, exceptie facand anii dinaintea celor doua extinderi ale organizatiei in estul Europei. "Bineinteles ca dorim sa dezvoltam parteneriate cu toate organizatiile, si printre acestea se numara si NATO", a dat asigurari Putin. Prezenta la conferinta de presa a presei olandeze a schimbat maniera "linistita" in care Putin era chestionat de presa rusa. Dorind sa faca un compliment Olandei, Putin a declarat ca nivelul schimburilor economice dintre Rusia si Olanda este mai ridicat decat cel dintre Rusia si India. Comparatia facuta de presedintele rus nu a fost insa primita cu prea mult entuziasm de olandezi, informeaza cotidianul rus "Kommersant".

Chestionat de presa olandeza in legatura cu problema eutanasiei, a drogurilor usoare si a prostitutiei, Putin a dat noi raspunsuri mai putin "diplomatice". El a insinuat chiar ca guvernul olandez a gresit atunci cand a acordat aceste libertati. Intrebat in legatura cu evenimentele de la Nalcik, Putin a revenit la "notitele" pe care i le pregatisera consilierii, comparand terorismul cu nazismul.

De altfel, comparatia nu a fost intamplatoare, fiind bine cunoscute suferintele indurate de olandezi din cauza nazismului. Iritarea a revenit in momentul in care Putin a fost intrebat de ce serviciile secrete ruse nu l-au prins inca pe teroristul cecen numarul unu, Samil Basaiev. La fel ca intr-un banc din anii ’60, in care un lider sovietic raspundea criticilor americane legate de lipsa libertatii in Rusia cu afirmatia "si voi de ce omorati negri?", Putin a oferit un raspuns: "Dar americanii de ce nu l-au prins pe bin Laden?".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.