Teroristii incalca chiar vorbele profetului Mohamed atunci cind ucid oameni nevinovati in atentate, arata un studiu publicat de „Middle East Policy Council Journal". Al-Qaeda tinteste in egala masura distrugerea democratiei.

Dupa atentatele de la New York, 46 de lideri islamici fundamentalisti au condamnat uciderea civililor in atacurile de la 11 septembrie. Surprinsa de pozitia fratilor anti-americani, al-Qaeda a dat publicitatii, la 24 aprilie 2002, o scrisoare mai putin mediatizata in care a justificat, in premiera, fundamentul religios al atacurilor teroriste. „Este permis musulmanilor sa ii ucida pe cei protejati (femei, copii, batrini) dintre necredinciosi, daca au avut un aport in lupta, prin fapta, vorba, cu gindul sau prin alta forma de ajutor, conform ordinului profetic", scrie al-Qaeda.

Atacul al-Qaeda tinteste direct in oamenii nevinovati, folosind sistemul democratic drept pretext pentru culpabilitatea colectiva: „Deoarece SUA reprezinta o democratie, inseamna ca guvernul SUA se bucura de sprijinul popular in actiunile sale", arata scrisoarea. Asta inseamna ca „daca guvernele cruciato-sioniste nu ar fi primit sprijin din partea poporului lor, razboiul impotriva Islamului si musulmanilor nu ar fi luat o forma atit de evidenta". Concluzia teroristilor este ca „intreaga populatie occidentala este vinovata de prigonirea musulmanilor si Jihadul defensiv poate fi declansat impotriva lor."

Profetul nu e 'jihadist'

Quinton Wiktorowicz si John Kaltner, profesori de studii internationale si, respectiv, de religie la Rhodes College din Memphis, au analizat aceasta scrisoare intr-un articol aparut in „Middle East Policy Council Journal". Potrivit acestora, profetul Mohamed a interzis uciderea civililor, asa cum consemneaza traditiile (hadith) privind viata sa: „Purtati Jihadul in numele lui Allah si pentru Allah. Nu va atingeti de batrini, de femei si de copii". Al-Qaeda incearca sa surmonteze acest „mic amanunt" cunoscut de musulmani. Teroristii isi indoctrineaza „soldatii explozibili" cu o traditie din viata profetului. „Mohamed a spus ca este permisa uciderea poetului Duraid Ibn al-Simma, care se opunea mesajului Islamului. Acesta ajuta, prin sfatul sau, trupele care se opuneau musulmanilor. Desi era un om batrin, ce nu reprezenta o amenintare fizica, a devenit o tinta prin ajutorul adus trupelor si a fost ucis."

Al-Qaeda foloseste aceasta poveste pentru a extinde posibilele tinte la categorii largi de populatie. Jurnalistii pot fi tinte, pentru ca fac propaganda americana in razboiul impotriva al-Qaeda. Profesorii si intelectualii care studiaza Islamul sau terorismul ajuta guvernul cu informatii care pot fi utilizate impotriva musulmanilor.

Cei mai fundamentalisti islamisti

„Jihadistii", printre care se numara si membrii al-Qaeda, sint o grupare radicala desprinsa din miscarea mai larga cunoscuta sub numele de Salafism sau Wahhabism. Wahhabismul este o forma puritanista a Islamului sunnit, practicata in Arabia Saudita si Qatar. Majoritatea Salafitilor considera ca SUA duc un razboi de agresiune impotriva musulmanilor in Afganistan, Pakistan, Irak si alte parti ale lumii. Diferenta fata de jihadisti apare asupra metodelor prin care musulmanii ar trebui sa raspunda acestui razboi. Ideea inceperii unui Jihad violent se pare ca a aparut in rindul Salafitilor in anii 1980, odata cu ocuparea Afganistanului de catre URSS.

Ideile radicale s-au propagat prin scolile religioase aflate la granita dintre Afganistan si Pakistan (madrasa). „Madrasa-urile au fost infiintate si finantate de catre Arabia Saudita, dar au primit bani chiar si din SUA sau din state europene", a avertizat specialistul american Febe Armanios intr-un raport prezentat Congresului.