Formarea unei coalitii largi intre conservatorii crestin-democrati (CDU/ CSU) si social-democrati (SPD) este pusa la indoiala de observatorii scenei politice germane, in urma anuntului neasteptat al lui Franz Müntefering cu privire la retragerea din fruntea SPD. Mai mult, conservatorii au anuntat ieri ca Edmund Stoiber, lider al CSU si propus pentru Ministerul Economiei, a renuntat sa mai faca parte din viitorul guvern. "Der Spiegel" noteaza ca, la sase saptamani de la alegerile generale si inca fara un nou guvern, scena politica germana se adanceste in haos.

In paralel cu negocierile dintre cele doua mari forte germane pentru definitivarea programului de guvernare, Müntefering a anuntat, luni seara, ca nu va mai candida pentru alegerile interne din SPD din aceasta luna. Mai mult, Müntefering, caruia i s-a rezervat un post de vicecancelar si de ministru al muncii dupa negocierile pentru portofoliile cabinetului ce va fi condus de conservatoarea Angela Merkel, a pus sub indoiala participarea sa in acest guvern.

In privinta lui Stoiber, anuntul a venit ieri din partea CDU/CSU. "Situatia s-a schimbat", a comentat Stoiber, calificandu-l pe liderul social-democrat drept un "stalp al marii coalitii". Desi cei doi oameni politici fac parte din tabere diferite, au relatii de incredere, Stoiber fiind garantul identitatii sociale in randurile conservatorilor, potrivit AFP. Potrivit unor surse din CSU, Stoiber ar putea fi inlocuit de bavarezul Michael Glos, liderul grupului CSU din Bundestag.

Postul public de televiziune ZDF a afirmat ca unul din motivele invocate de Stoiber pentru aceasta decizie este conflictul cu Angela Merkel, desemnata pentru functia de cancelar, privind competentele Ministerului Economiei. Schimbarea de macaz a lui Stoiber a fost anticipata de cotidianul "Die Welt", care sesizase ca desemnarea premierului Bavariei de catre parlamentul acestui land a fost amanata, desi era prevazuta initial pentru data de 15 noiembrie. Se pare ca Stoiber a vrut sa mai castige timp de gandire, insa decizia a venit mai repede decat se astepta.

Presa germana a observat spectrul unei crize majore si a reactionat in consecinta. "Marea coalitie se zguduie din temelii", titreaza jurnalul economic "Handelsblatt", care afirma ca o astfel de constructie "nu poate reusi decat daca este condusa de figuri impozante". Ceva mai moderat, cotidianul conservator "Frankfurter Allgemeine Zeitung" considera ca formarea guvernului destabilizeaza intregul proiect de coalitie, in conditiile in care "tara nu mai este guvernata de cinci luni, ci doar administrata".

Invins de propriul partid

Prima ruptura a aparut luni, cand Müntefering a propus candidatura unui colaborator apropiat - Kajo Wasserhovel - pentru postul de secretar general al SPD, insa nu a reusit sa obtina suficient sprijin, potrivit AFP.

In locul protejatului sau, a fost aleasa Andrea Nahles, reprezentanta aripii de stanga a partidului, cu 23 de voturi pentru si 14 impotriva.

Acest vot a reprezentat o infrangere zdrobitoare si pentru Gerhard Schröder, actualul cancelar de la Berlin, in contextul unei crize de incredere care ii opune pe cei doi aripii de stanga a partidului, care este nemultumita de nerespectarea promisiunilor electorale si este reticenta fata de negiocierile cu conservatorii. "Der Spiegel" comenteaza ca ultimii ani au fost caracterizati prin lupte interne in SPD si prin conflicte cu sindicatele - aliatii traditionali.

Principalii favoriti pentru preluarea conducerii SPD sunt, in acest moment, Kurt Beck, liderul SPD din Rhenania de Nord - Westphalia, si Matthias Platzeck, premierul landului Brandenburg.

Mai e viabil proiectul?

Liderii conservatorilor si social-democratilor au incercat, insa, sa salveze aparentele, sustinand ca aceasta criza nu va periclita negocierile in vederea formarii unui guvern de coalitie.

"Avem vointa de a ne pune de acord", a declarat Angela Merkel, luni seara, la sfarsitul celei de-a patra runde bilaterale de negocieri in vederea formarii "coalitiei largi", inainte de termenul-limita din 12 noiembrie. Müntefering a fost pe aceeasi lungime de unda, afirmand ca "vointa de a forma o mare coalitie a ramas neschimbata" in randul partidului sau.

In alegerile anticipate desfasurate pe 18 septembrie, alianta CDU/CSU a obtinut 35,2% din voturi, iar SPD - 34,3%. Nici una din cele doua mari forte nu a reusit sa asigure o majoritate stabila in Bundestag cu ajutorul aliatilor traditionali - liberalii si respectiv ecologistii, astfel incat formarea unei coalitii largi a fost unica solutie pentru iesirea din criza.