Reprezentantii Frantei, ai Rusiei si Ucrainei au formulat, sambata, la reuniunea comisiei pentru aparare si securitate a AP NATO, rezerve si critici fata de amplasarea scutului antiracheta in tarile europene.

  • Eficacitatea scutului

Parlamentarul francez Jean Michel Boucheron a ridicat problema eficacitatii defensive a scutului antiracheta ale carui elemente vor fi amplasate si la Deveselu, afirmand ca acest sistem nu va intercepta decat o patrime din rachetele clasice.

Interventia lui Boucheron a urmat unei prezentari pe care secretarul de stat pentru afaceri europene la MAE, Bogan Aurescu, o facut-o asupra scutului antiracheta, relateaza MEDIAFAX.

Parlamentarul francez si-a exprimat indoieli fata de eficacitatea sistemului antiracheta, afirmand ca, mai ales in contextul crizei economice, sumele alocate scutului ar fi putut fi directionate catre alte mijloace militare, care, in opinia lui, ar avea o capacitate ofensiva mai mare.

"Daca ar exista riscul ca Iranul sa ne atace, ar fi un raspuns nuclear din partea noastra. Nu interceptarea conteaza, ci capacitatea de a reactiona. Intr-o vreme cand bugetele noastre sunt restrictionate, as prefera sa cheltuim pe un sistem de inarmare. Cred ca sistemul antiracheta este ineficient impotriva unei amenintari care nu exista. Prietenii nostri americani au incercat sa ne atraga intr-un «razboi al stelelor»", a spus Boucheron.

Citeste si:
Rusia a înregistrat peste 14.000 de cazuri de infectare în doar 24...
Rusia a înregistrat peste...

Raspunsul lui Aurescu a fost ca sistemul antiracheta nu este unul ofensiv, ci defensiv si face parte din noua conceptie a NATO, de aparare colectiva.

Secretarul de stat roman a fost, ulterior, intrebat de un oficial rus, Azarov, daca Romania considera ca sistemul de aparare antiracheta este unul european sau doar o parte a celui american si daca tara noastra a avut acordul tuturor statelor membre ale NATO pentru semnarea Acordului cu SUA pentru amplasarea scutului.

Raspunsul lui Aurescu a fost ca decizia de amplasarea scutului la Deveselu a fost transparenta, Romania informand Rusia despre aceasta hotarare.

Secretarul de stat roman a mai afirmat ca suspiciunea nu poate caracteriza relatia dintre Rusia si NATO, Alianta considerand Rusia ca un partener si nu ca o amenintare sau un inamic.

Citeste si:
Ludovic Orban pleacă în vizită oficială în Franţa
Ludovic Orban pleacă în...

  • Parerea Ucrainei

Si reprezentantul Ucrainei la AP NATO a intrebat daca si pana la ce nivel Romania s-a consultat cu tarile vecine atunci cand a decis amplasarea scutului antiracheta pe teritoriul sau. In plus, parlamentarul ucrainean a pus problema daca prezenta soldatilor americani la Deveselu nu va constitui cumva o amenintare pentru tarile din jur si care vor fi implicatiile amplasarii scutului asupra regiunii Marii Negre.

Aurescu a precizat ca Romania a anuntat Ucraina despre amplasarea scutului si a afirmat ca soldatii americani care vor fi prezenti la Deveselu nu vor reprezenta un pericol pentru echilibrul de la Marea Neagra, in conditiile in care in alte locuri din regiune, cum ar fi Crimeea, apartinand de Ucraina, sunt detasate trupe rusesti mai numeroase.

Acesta a spus ca "dilema" Ucrainei, daca sa colaboreze cu NATO sau cu Rusia pentru construirea sistemului antiracheta, ar putea fi rezolvata si de discutiile dintre Rusia si NATO, care ar putea ajunge la un parteneriat pana la summitul Aliantei din august 2012, de la Chicago. [Ucraina, dispusa sa contribuie la un scut antiracheta "rusesc"]

Oportunitatea instalarii scutului antiracheta la Deveselu a fost pusa sub semnul intrebarii si de un parlamentar din Republica Moldova, care a intrebat daca baza din Romania nu va putea fi folosita si pentru lansare de rachete, nu doar pentru interceptare.

Citeste si:
România a pierdut meciul cu Ucraina cu scorul de 1-0
România a pierdut meciul cu...

Pe de alta parte, secretarul asistent adjunct al Departamentului Apararii al SUA, Bradley Roberts, a subliniat faptul ca scutul antiracheta cu baze in Polonia si Romania nu va fi eficient, de exemplu, impotriva unor eventuale atacuri nucleare din Iran.

Oficialul american a subliniat ca, in astfel de cazuri, scutul antiracheta poate fi privit si ca mijloc de descurajare, ca o parte a unui a sistem de aparare complex.

Este oficial si in documente: Scutul antiracheta, amplasat pe teritoriul Romaniei

"In conformitate cu Acordul, Romania isi pastreaza drepturi suverane exclusive si va avea un comandant roman, in timp ce Statele Unite vor avea drept de intrare si de iesire din baza. (...) Romania isi pastreaza dreptul de jurisdictie suverana, iar SUA vor avea control asupra sistemelor inserate in baza, asta in conformitate si cu alte acorduri semnate mai inainte, cum ar fi, de pilda, acordul dintre SUA si Polonia. Toate acestea au reprezentat subiecte de consultari intre cele doua parti privind sistemul anti-racheta si se va recurge la o informare continua a Romaniai in ceea ce priveste apararea anti-racheta prin intermediul instalatiilor din Romania", a detaliat secretarul de stat in MAE.

Scut antiracheta: Rusia transmite avertismente neprietenoase catre SUATe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.