Procurorii germani au redeschis sute de investigatii privind presupusi gardieni de lagare naziste, potrivit unui reprezentant al Centrului Simon Wiesenthal, organizatia din Los Angeles fondata de un supravietuitor al lagarelor.

"Desi este tarziu, iar cei care vor fi vizati sunt foarte batrani, este foarte important", a declarat rabinul Abraham Cooper.

"Acest lucru semnaleaza ca exista o noua generatie de procurori care vor sa arunce o privire noua si serioasa si inseamna ca masinaria birocratica germana acorda atentie importantei gasirii acestor criminali", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Germania lanseaza acest demers datorita precedentului neobisnuit si oportun constituit de condamnarea, in mai 2011, a lui John Demjanjuk, fost gardian la un lagar al mortii, a explicat Cooper. Nu au existat dovezi directe care sa arate o legatura a lui Demjanjuk cu crimele, dar procurorii au obtinut condamnarea pe baza acuzatiilor de complicitate la crima, demonstrand ca acesta a lucrat la lagarul unde au fost ucisi prizonieri.

Chiar si numai cateva condamnari ar fi importante, a apreciat rabinul. "Fiecare proces este o inoculare impotriva urii", a subliniat el, citandu-l pe Simon Wiesenthal.

Cooper a precizat ca Centrul Wiesenthal are un cercetator in Germania dedicat urmaririi fostilor nazisti, care comunica cu autoritatile germane. In plus, Efraim Zuroff, un responsabil al Centrului, conduce o campanie numita "Operatiunea Ultima Sansa" pentru gasirea nazistilor care se ascund. Cu toate acestea, Centrul Wiesenthal nu lucreaza cu autoritatile germane la noile investigatii. "Cu siguranta ne-ar placea sa ajutam", a conchis Cooper.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.