China si Rusia si-au exercitat marti dreptul de veto pentru a bloca un proiect de rezolutie al tarilor occidentale in Consiliul de Securitate al ONU, care ameninta regimul sirian cu "masuri punctuale" pentru reprimarea violenta a manifestantilor.

Noua tari au votat pentru rezolutie, in timp ce Rusia si China, doua membre permanente ale Consiliului, au votat impotriva, exercitandu-si dreptul de veto. Africa de Sud, India, Brazilia si Libanul s-au abtinut de la vot, relateaza MEDIAFAX.

"Statele Unite sunt furioase deoarece Consiliul a esuat complet" in tentativa sa de a trata "o provocare morala urgenta si o amenintare in crestere pentru pacea regionala", a declarat ambasadoarea americana la ONU Susan Rice.

Ea a condamnat implicit Moscova si Beijingul, care "ar prefera sa vanda arme regimului sirian".

"Sa fie clar: Statele Unite considera ca este timpul ca acest Consiliu de Securitate sa isi asume responsabilitatile si sa impuna masuri punctuale dure si un embargo asupra armelor imporiva regimului (presedintelui sirian Bashar) al-Assad", a declarat Rice.

"Astazi, poporul curajos al Siriei poate vedea cine din Consiliu ii sustine aspiratiile pentru libertate si drepturile omului universale si cine nu o face", a subliniat ambasadoarea.

Ambasadorul Rusiei, Vitali Ciurkin, a apreciat ca doua filosofii s-au infruntat in cadrul discutiilor in Consiliul de Securitate, intre care si cea a "confruntarii", dorita in opinia sa de occidentali. "Amenintarea cu sanctiuni era inacceptabila", a adaugat el dupa vot.

  • Primul veto ruso-chinez din iulie 2008

Acesta este primul veto ruso-chinez dupa cel care a blocat sanctiunile ONU impotriva presedintelui statului Zimbabwe, Robert Mugabe, in iulie 2008.

Anterior, in cursul zilei, Rusia a calificat ca inacceptabila ultima versiune a proiectului de rezolutie, in pofida retragerii unei referiri directe la sanctiuni.
Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

In acest proiect de rezolutie, Marea Britanie, Franta, Germania si Portugalia au preferat sa evoce mai degraba "masuri punctuale" decat "sanctiuni", pentru a obtine si sprijinul celorlalti membri ai Consiliului de Securitate.

Moscova, un vechi aliat al Damascului, care blocheaza de mai multe saptamani orice proiect de sanctiuni, a propus propriul proiect de rezolutie, care punea accentul pe necesitatea dialogului politic in Siria si exercita presiuni atat asupra opozitiei, cat si asupra regimului presedintelui sirian.

  • Presedintele sirian ameninta ca va ataca Israelul in cazul unui atac NATO

Bashar al-Assad se teme ca Statele Unite si Alianta Nord-Atlantica planuiesc un atac asupra Damascului pentru a-l inlatura de la putere, potrivit realitatea.net.

Presedintele Siriei ameninta ca va lansa sute de rachete asupra Tel Aviv-ului,in cazul uni atac al NATO. Bashar al Assad a facut avertismentul in timpul unei intalniri cu Ministrul de Externe al Turciei.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.