Cercetatorii Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA / Australia) si Adam G. Riess (SUA) au fost recompensati cu premiul Nobel pentru fizica pe 2011.

Cei trei savanti au fost recompensati pentru descoperirea faptului ca Universul se afla intr-o expansiune accelerata, se afirma in comunicatul emis de comitetul Nobel.

"Ei au studiat mai multe zeci de explozii ale unor stele, denumite supernove, si au descoperit ca Universul se afla in expansiune, cu o viteza de accelerare permanenta", precizeaza acelasi comunicat.

In 2010, premiul Nobel pentru fizica a revenit cercetatorilor Andre Geim si Konstantin Novoselov, ambii de la Universitatea Manchester (Marea Britanie), pentru cercetarile lor din domeniul structurii atomilor de carbon si pentru lucrarile lor revolutionare asupra grafenului.

Comitetul care acorda premiile Nobel a decis ca americanul Saul Perlmutter, coordonatorul programului The Supernova Cosmology Project de la Lawrence Berkeley National Laboratory si de la University of California din Berkeley (California) sa primeasca jumatate din premiu.

Cealalta jumatate va fi impartita intre savantul australian Brian P. Schmidt, membru al proiectului The High-z Supernova Search Team, din partea Australian National University, si cercetatorul american Adam G. Riess, membru al proiectului The High-z Supernova Search Team, din partea Johns Hopkins University si Space Telescope Science Institute din Baltimore, relateaza MEDIAFAX.

Observand un tip particular de supernove, cei trei laureati "au descoperit peste 50 de supernove indepartate a caror lumina era mai slaba decat se stia: era un semn ca expansiunea Universului se afla intr-o faza de accelerare".

De peste un secol, se stie ca Universul se afla in expansiune dupa Big Bang-ul care s-a produs in urma cu circa 14 miliarde de ani. "Aceasta descoperire, potrivit careia expansiunea Universului se accelereaza, este uluitoare. Daca expansiunea continua sa se accelereze, Universul se va sfarsi intr-un neant de gheata", au adaugat membrii comitetului Nobel.

Citeste si:
Vladimir Putin, propus pentru Premiul Nobel pentru pace 2021
Vladimir Putin, propus pentru...

  • Cine sunt laureatii?

Americanul Saul Perlmutter s-a nascut in 1959 si a absolvit cursurile Universitatii California din Berkeley (California) in 1986. Este coordonatorul proiectului Supernova Cosmology Project si profesor de astrofizica la Lawrence Berkeley National Laboratory si University of California din orasul Berkeley.

Brian P. Schmidt
este cetatean australian, dar s-a nascut in Statele Unite ale Americii, in anul 1967. A obtinut titlul de doctor in stiinte in anul 1993, la Universitatea Harvard din Statele Unite si este coodonatorul proiectului High-z Supernova Search Team din partea Australian National University din Weston Creek (Australia).

Adam G. Riess
s-a nascut in Statele Unite ale Americii in 1969, la Washington, si a obtinut titlul de doctor in stiinte, in 1996, la Universitatea Harvard din SUA. Este profesor de astronomie si fizica la John Hopkins University si la Space Telescope Science Institute din orasul american Baltimore.
Citeste si:
Motivul pentru care Premiul Nobel pentru Literatura nu s-ar putea acor
Motivul pentru care Premiul...


Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

  • Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca Centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.
Citeste si:
10 citate ale lui Vargas Llosa care iti vor ramane intiparite in minte
Top 10 citate ale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.