Conditia femeii a progresat in ultimii zece ani in Afganistan, dar aceste cateva progrese sunt amenintate de viitoarea retragere occidentala si perspectiva unui eventual acord cu rebelii fundamentalisti talibani, a avertizat luni organizatia neguvernamentala Oxfam, relateaza AFP.

"Din 2001, femeile au inregistrat progrese in domenii ca participarea la viata politica, respectarea drepturilor lor si educatia, dar aceste progrese obtinute cu greu raman fragile", subliniaza Oxfam intr-un nou raport.

Organizatia apreciaza ca 2,7 milioane de fete afgane sunt scolarizate in prezent, fata de o infima minoritate clandestina in timpul regimului talibanilor, care le interzicea accesul in scoala.

Dar tendinta este, din nou, de crestere a violentelor impotriva femeilor, a caror situatie aflata in plin progres ar putea face obiectul unui viitor acord de pace cu rebelii talibani, noteaza aceasta, transmite MEDIAFAX.

"Odata cu retragerea iminenta a fortelor internationale, exista un risc ca Guvernul afgan sa sacrifice drepturile femeilor pentru a putea ajunge la un acord politic cu talibanii si alte grupuri rebele inarmate", apreciaza ONG-ul.

NATO, care sustine slabul Guvern de la Kabul de zece ani, prevede sa isi retraga toate trupele combatante din Afganistan pana la sfarsitul lui 2014 si sa incredinteze securitatea tarii fortelor afgane.

Insa fragilitatea acestor trupe alimenteaza temerea unei reveniri rapide la putere a talibanilor, care au castigat teren in ultimii ani.

O serie de oficiali afgani si occidentali au apreciat, in ultimii ani, ca este necesar un acord cu rebelii pentru a pune capat razboiului.

Cand se aflau la putere, in perioada 1996-2001, talibanii au interzis scolarizarea fetelor si au impus femeilor portul valului integral in afara domiciliului.

Aceste discriminari, deja practicate in mod neoficial in anii '90 de anumite grupari mujahedine aflate la putere, au contribuit la izolarea regimului taliban de catre comunitatea internationala, alaturi de legaturile dintre liderul lor, mollahul Omar, si reteaua terorista a lui Osama ben Laden.

Citeste si:
Zelenski solicită Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de...
Zelenski solicită...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.