Eurodeputatii au aprobat, joi, prin ridicare de mana, o rezolutie in care catalogheaza drept "legitima" cererea palestiniana pentru statalitate, alesii europeni cerand totodata gasirea unei solutii in termen de un an.

Europarlamentarii considera ca statalitatea palestiniana trebuie sa rezulte din negocieri in cadrul sesiunii curente a Adunarii Generale a Natiunilor Unite. "Dreptul palestinienilor la autodeterminare si de a avea propriul lor stat este de necontestat, la fel ca si dreptul Israelului de a exista in interiorul unor granite sigure", se arata in rezolutie, potrivit MEDIAFAX.

Doua state

Parlamentul European isi reafirma sprijinul ferm pentru solutia "doua state", pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalimul drept capitala a ambelor state si subliniaza ca negocierile directe intre israelieni si palestinieni ar trebui reluate fara intarziere. Documentul subliniaza ca "nicio modificare la frontierele de dinainte de 1967, inclusiv cu privire la Ierusalim, alta decat cea convenita de catre parti, nu ar trebui sa fie acceptata".

UE trebuie sa aiba o pozitie comuna

Eurodeputatii s-au pronuntat de asemenea pentru o pozitie comuna la nivelul Parlamentul European si cer Inaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si statelor membre sa gaseasca o pozitie comuna a UE privind cererea palestiniana si sa evite diviziunile intre statele membre.

Parlamentul European cere guvernului israelian sa inceteze toate constructiile si extinderea asezarilor urbane in Cisiordania si Ierusalimul de Est. De asemenea, eurodeputatii insista asupra faptului ca atacurile cu rachete din Fasia Gaza asupra Israelului ar trebui sa inceteze si un armistitiu permanent ar trebui sa fie incheiat.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a transmis vinerea trecuta Consiliului de Securitate cererea de aderare a unui stat Palestina la ONU. Consiliul de Securitate al ONU s-a intrunit miercuri intr-o sedinta foarte scurta si a hotarat sa trimita candidatura de aderare palestiniana Comitetului pentru Adeziuni al Consiliului, care se va reuni vineri.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.