Abuzurile sexuale comise de membri ai clerului catolic asupra a "zeci de mii" de copii in Irlanda, timp de mai multe decenii, pot fi calificate drept acte de tortura in unele cazuri, a apreciat luni Amnesty International, prezentand un raport la Dublin.

"Abuzurile ale caror victime au fost zeci de mii de copii sunt fara indoiala cel mai mare esec privind drepturile omului in aceasta tara", a declarat Colm O'Gorman, directorul Amnesty Irlanda, el insusi victima a unor asemenea abuzuri, scrie MEDIAFAX.

"Au fost torturati copii. Ei au fost brutalizati, batuti, infometati si abuzati. Aceste victime nu prea au avut dreptul la justitie", a continuat el.

Colm O'Gorman a precizat ca un raport judiciar referitor la camine si alte institutii pentru copii, din 1936 pana in prezent, descrie abuzuri care se inscriu in "cadrul legal al definitiei torturii data de dreptul international".

  • Irlanda, tara majoritar catolica, a fost traumatizata in ultimii ani de dezvaluirea unei serii de scandaluri legate de abuzuri sexuale comise impotriva copiilor de membri ai clerului, acoperite de superiorii lor.

Ancheta Amnesty, prezentata de ministrul responsabil cu situatia copiilor, Frances Fitzgerald, este insotita de un sondaj potrivit caruia majoritatea irlandezilor considera ca societatea in ansamblul sau poarta o responsabilitate in acest scandal.



Mii de oameni din SUA, Irlanda, Olanda, Austria si Germania au raportat ca au fost abuzate de membri ai clerului, pe cand erau copii. Criza a zguduit mai ales Biserica Catolica din Irlanda, unde anchetatorii au descoperit ca abuzurile se intindeau pe zeci de ani.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.