Scutul antiracheta al NATO, in cadrul caruia Turcia a acceptat sa gazduiasca un sistem radar, are ca scop, inainte de toate, sa protejeze Israelul si constituie o "amenintare" pentru Iran, a acuzat joi ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi, citat de agentia oficiala IRNA.

"Instalarea acestui sistem radar (in Turcia) urmareste sa apere regimul sionist, care este in cadere libera si pe care America trebuie sa il protejeze direct", a afirmat generalul Vahidi, intrebat despre decizia turca, relateaza AFP.

"Nu vom permite niciunei forte straine sa ne ameninte interesele si vom raspunde ferm oricarei amenintari", a adaugat ministrul care participa la ceremoniile care marcheaza implinirea a 31 de ani de la declansarea de catre fortele irakiene a razboiului Iran-Irak (1980-1988), potrivit MEDIAFAX.

Scut indreptat impotriva Iranului

Turcia a acceptat la inceputul lui septembrie sa adaposteasca un sistem radar de alerta avansat al NATO destinat depistarii unor eventuale tiruri de racheta care ar ameninta Europa si care ar proveni din Orientul Mijlociu, un dispozitiv destinat explicit contracararii oricarei amenintari iraniene.

Decizia Ankarei, cu care Teheranul incearca sa dezvolte relatii politice si economice, a fost criticata dur de liderii iranienei, care si-au exprimat "ingrijorarea" in fata unei masuri, potrivit lor, "fara justificare" si care va "creea mai multe tensiuni" in regiune.

Israelul este principalul inamic proclamat al Iranului, care cere in mod periodic distrugerea statului evreu calificat drept "cancerul" Orientului Mijlociu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.