Toate sindicatele grecesti au facut apel, miercuri, la o greva generala de 24 de ore la 19 octombrie pentru a protesta fata de masurile de austeritate, sectorul public urmand sa intre in greva la 5 octombrie, in timp ce Atena va fi privata joi de orice tip de transport, relateaza AFP.

"Sindicatul din sectorul public (Adedy) a decis o greva la 5 octombrie, la care sunt chemati sa participe functionari si angajati ai organismelor publice in timp ce la 19 octombrie sectorul privat si cel public vor fi in greva timp de 24 de ore", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Confederatiei generale a muncitorilor greci (GSEE), conform MEDIAFAX.

Joi, o incetare a activitatii timp de patru ore in sectorul public va afecta transportul aerian din cauza participarii sindicatului controlorilor de trafic aerian care va avea drept consecinte anularea zborurilor, in special interne.

De altfel, angajatii din domeniul transportului public din Atena - autobuze, troleibuze si metrou - precum si compania de cai ferate si uniunea taxiurilor (private) vor fi in greva timp de 24 de ore, joi.

Niciun mijloc de transport nu ar trebui sa circule la Atena joi, o situatie exceptionala.

Aceste greve sunt anuntate in timp ce un consiliu de ministri restrans urmeaza sa decida masuri aditionale de austeritate pentru 2011, sub presiunea creditorilor tarii (UE si FMI), pentru a acoperi gaura din deficitul public si pentru a atinge obiectivele bugetare ale acestui an.

Angajatii mai multor organisme publice au organizat o greva de doua zile incepand de marti si au manifestat miercuri in centrul Atenei impotriva "somajului partial si a fuziunii unei serii de organisme", decise de Guvern pentru a reduce cheltuielile publice.

De la inceputul crizei in mai 2010 si supunerea Greciei unui plan de austeritate draconic, Adedy si GSEE au organizat mai multe greve generale si manifestatii, insotite adeseori de incidente grave.

La 5 mai 2010, trei persoane au murit in urma exploziei unui cocteil Molotov intr-o banca din Atena.

Citeste si:
Care sunt revendicările angajaților din Sănătate
Care sunt revendicările...

Ultima greva generala a celor doua sindicate a avut loc in iunie, odata cu adoptarea de catre Parlament a unui plan de asanare a economiei pe 2012-2015, care prevede continuarea masurilor de austeritate in tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.