Vineri dimineata, soldatii din cadrul KFOR au barat drumul cu ajutorul rolelor de sarma ghimpata si al panourilor care anuntau in engleza si sarba: "Stop sau tragem", potrivit Beta.

La New York, Edmond Mulet, secretarul general adjunct al ONU pentru operatiuni de mentinere a pacii, a declarat joi seara in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind Kosovo: "Astazi am fost informati de faptul ca la ora locala 21.00 (joi seara), (punctul de frontiera) numarul unu a fost inchis de KFOR din cauza prezentei a aproximativ 100 de sarbi din Kosovo".

"Acesta nu este oficial inchis, (punctul de frontiera) 31 a devenit impracticabil dupa ce un camion al carui proprietar este un sarb din Kosovo a blocat total drumul", a adaugat el, conform MEDIAFAX.

Martorii oculari au povestit ca postul de frontiera Brnjak este si el blocat de zeci de manifestanti.

Agentia Beta a afirmat ca ministrul sarb pentru Kosovo, Goran Bogdanovici, se afla printre manifestanti la Jarinje si va petrece noaptea la fata locului.

Atmosfera este tensionata, dar calma, precizeaza Beta.

"Nu vrem sa provocam violente", a declarat liderul sarb Branko Ninici pentru postul de televiziune Belgrad TV.

Premierul kosovar Hashim Thaci a prezentat miercuri detaliile unui plan de reinstituire a controalelor la cele doua puncte de frontiera aflate in litigiu cu Serbia si care au fost la originea unei crize la sfarsitul lui iulie, acuzand Belgradul ca pregateste noi violente.

  • Rusia intervine pentru Serbia

Rusia a avertizat joi Kosovo impotriva oricarei tentative de preluare a controlului asupra punctelor de frontiera aflate in litigiu cu Serbia, aceasta situatie putand sa conduca la o noua "baie de sange" in acest teritoriu disputat.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a alaturat apelurilor la calm adresate Kosovo inaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate, ceruta de Rusia.

Citeste si:
Armata sârbă este în stare de alertă după tensiunile cu Kosovo
Armata sârbă este în stare de...

"Este o situatie foarte periculoasa", a subliniat ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin. "Exista un pericol real de conflict si baie de sange deoarece prezenta internationala prevede, potrivit informatiilor noastre, impreuna cu autoritatile de la Pristina, sa desfasoare o operatiune de preluare a controlului prin forta asupra nordului Kosovo, ceea ce este un lucru foarte urat", a adaugat el in fata presei.

Premierul kosovar Hashim Thaci a prezentat miercuri detaliile unui plan pentru restabilirea controlului asupra a doua puncte de frontiera aflate in litigiu cu Serbia, care au fost la originea unei crize la sfarsitul lui iulie, acuzand Belgradul ca pregateste noi violente.

Guvernul de la Belgrad, care nu a recunoscut niciodata declaratia de independenta a Kosovo in 2008, a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate, cerere sustinuta de Rusia.

Citeste si:
Cutremurul de 5,2 din Gorj l-a surprins pe directorul INFP. Seismul...
Cutremurul de 5,2 din Gorj...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.