O explozie a avut loc la un cuptor al uzinei de tratament a deseurilor radioactive de la Marcoule, in departamentul Gard, din Franta.

"Pentru moment, nu au existat scurgeri in exterior", a precizat un purtator de cuvant al Comisariatului pentru Energie Atomica (CEA).

Un perimetru de securitate a fost instalat din cauza riscurilor de scurgeri, au precizat pompierii.

O purtatoare de cuvant a Ministerului francez al Energiei a confirmat ca explozia "nu a ocazionat scurgeri radioactive".

Accidentul s-a produs in urma unui incendiu la o instalatie de stocare a deseurilor radioactive. Acesta a provocat o explozie care, potrivit pompierilor, s-a soldat cu un mort si patru raniti, informeaza MEDIAFAX.

Potrivit unui purtator de cuvant al EDF, societate a carei filiala Socodei exploateaza centrul situat la Marcoule, "acesta este un accident industrial, nu un accident nuclear".

"In acest tip de furnal, exista doua tipuri de deseuri: deseuri metalice (vane, pompe, unelte) si deseuri combustibile precum manusile sau salopete de lucru ale tehnicienilor", a declarat el.

"Incendiul declansat de explozie a fost controlat", a adaugat EDF.

  • Riscul de scurgeri radioactive exista

Titusi, conform autoritatilor, exista riscul unor scurgeri radioactive, informeaza BBC. In timpul exploziei a murit o persoana, care a fost gasita carbonizata, si alte patru au fost ranite, dintre care una este in stare foarte grava. Aceasta a fost transportata de urgenta, cu elicopterul, la Centrul medical universitar Lapeyronnie, din Montpellier. Cele trei persoane ranite usor au fost transportate la centrul medical din Bagnols-sur-Ceze.

Uzina produce combustibil MOX, care recicleaza plutoniul folosit in armele nuclear, insa nu avea reactoare nucleare. Centrul de tratament Centraco apartine unei companii subsidiare a producatorului francez de electricitate EDF.

Explozia a avut loc la 11:45, transmite Le Monde.

Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

O alerta de radioactivitate a fost emisa, transmite AFP.

Locul unde a avut loc explozia este un sit nuclear foarte vechi, creat in 1956. Situl nu mai produce acum electrictate, dar e specializat in tratarea deseurilor nucleare, relateaza Antena 3.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.