China i-a oferit cantitati enorme de arme colonelului Muammar Kadhafi, in iulie, si a purtat discutii secrete privind livrarea lor prin Algeria si Africa de Sud.

Citand documente aflate in posesia sa, cotidianul canadian The Globe and Mail afirma ca societatile chineze de armament controlate de stat erau pregatite sa vanda arme si munitie in valoare de cel putin 200 de milioane de dolari, la sfarsitul lui iulie, incalcand sanctiunile impuse de ONU.

The Globe and Mail nu confirma ca armele au fost livrate, dar citeaza lideri ai noului regim de la Tripoli potrivit carora documentele consolideaza suspiciunile lor privind actiunile recente ale Chinei, Algeriei si Africii de Sud.

Omar Hariri, responsabil cu afaceri militare in cadrul Consiliului National de Tranzitie (CNT), a examinat documentele si a conchis ca ele explica prezenta unor noi arme pe teren. "Sunt aproape sigur ca aceste arme au sosit si au fost folosite impotriva poporului nostru", a precizat Hariri, potrivit MEDIAFAX.


Documentele au fost descoperite intr-un depozit de gunoi in cartierul Bab Akkarah, din Tripoli, unde locuiau mai multi sustinatori ai colonelului Gaddafi, scrie cotidianul.

  • Consilieri militari de rang inalt ai lui Gaddafi s-au deplasat la Beijing la jumatatea lui iulie, unde s-au intalnit cu reprezentanti ai societatilor China North Industries Corp. (Norinco), China National Precision Machinery Import & Export Corp. (CPMIC) si China XinXing Import & Export Corp., potrivit aceleiasi surse.

Firmele chineze au oferit toate stocurile lor de arme si au propus sa fabrice si mai multe daca va fi necesar
, precizeaza The Globe and Mail.


Chinezii au insistat asupra necesitatii de a mentine discretia si au recomandat ca aceste "contracte sa fie facute cu Algeria sau Africa de Sud, tari cu care China a mai lucrat", potrivit documentelor citate de ziar.
Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Firmele chineze au mai precizat ca multe dintre armele cerute de delegatia libiana se aflau deja in arsenalul armatei algeriene si puteau fi transportate imediat peste frontiera, afirma publicatia.

Conform documentelor gasite, cele doua parti au evocat livrarea unor camioane-lansatoare de rachete si a unor rachete antitanc. Chinezii ar fi oferit si rachete sol-aer QW-18, comparabile cu cele americane Stinger, capabile sa doboare avioane la altitudine joasa.

Legaturi secrete intre Gaddafi, CIA si MI6


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.