Fotele de stanga pro-Gadaffi au lasat 19 detinuti sa moara sufocati in containare metalice in timpul caldurilor infernale din iunie, arata un comunicat al Amnesty International.

Trei supravietuitori au descris modul in care soldatii loiali ai lui Gaddafi i-au torturat si i-au inchis impreuna cu inca 26 de oameni in doua containare de marfa pe data de 6 iunie, pe un santier de constructii din Al-Khoms, la 120 de kilometri est de Tripoli.

Detinutii au indurat temperaturi de peste 40 de grade Celsius si au baut sudoarea si urina proprie, cand rezervele lor de apa s-au terminat. Ori de cate ori strigau dupa ajutor, rapitorii strigau "sobolanilor, taceti din gura", ignorand strigatele lor de ajutor, scrie comunicatul lui Amnesty International.


Acesta este primul raport al incidentului din iunie, pentru ca Al-Khums a fost in afara limitelor de raportare independenta pana cand aceasta a ajuns sub controlul Consiliului National de Tranzitie (CNT), la 21 august. [Cine se afla in spatele rebeliunii libiene?]

Uciderea si torturarea prizonierilor se considera crima de razboi indiferent care parte comite astfel de gesturi.

Momentan nu se stie ce s-a intamplat cu trupurilor celor care au murit in containare.


Cei care au supravietuit acestei experiente ingrozitoare au marturisit ca la un anumit punct si-au pierdut cunostinta, iar cand si-au revenit s-au trezit inconjurati de cadavre si sange.

Marti, organizatia s-a alarmat cu privire la situatia de "mare risc" a persoanelor suspectate ca au luptat in cadrul fortelor loialiste, in special a celor de culoare si a celor din Africa subsahariana, scrie MEDIAFAX.

"Persoanele suspectate ca au luptat pentru colonelul Muammar Gaddafi, in special libienii negri si africanii subsaharieni, sunt in situatie de mare risc, (amenintate) cu rele tratamente de fortele anti-Gaddafi", a scris Amnesty.

Citeste si:
Sarkozy, plangere impotriva Mediapart pentru acuzatiile legate de...
Sarkozy, plangere impotriva...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.