Consiliul National de Tranzitie (CNT) libian are patruzeci de membri, dintre care doar numele a 13 dintre ei sunt cunoscute. Pe hartie, intentiile sale sunt impecabile, dar unii dintre ei sunt acuzati ca ar fi apropiati ai lui Gaddafi.

Tunisia a recunoscut duminica Consiliului National de Tranzitie (CNT). Prima tara care a facut acest lucru pe 10 martie a fost Franta. Ea a fost urmata de Marea Britanie, Germania, Statele Unite ale Americii si alte 28 de tari. Insa de ce aceste state au incredere in CNT? Cine sunt ei de fapt?

CNT a fost infiintat in Benghazi pe 27 februarie, in zilele care au urmat revoltei populare impotriva regimului condus de colonelul Gaddafi. De la inceputul lunii martie, el se doreste un "comitet de gestionare a crizelor" si este in prezent condus de Mustafa Abdeljalil, un ministru justitiei, care a lucrat pentru liderul libian, relateaza cotidianul francez Le Figaro, in editia sa online.

Momentan se stiu putine lucruri despre membrii Consiliului, a caror numar este de 40. Ei au fost alesi in functie de experienta politica si profesionala, cat si de distributia domiciliilor lor. Din motive de securitate, doar 13 nume au fost facute publice. Membrii cunoscuti sunt marea majoritate juristi, avocati si profesori.

  • Disensiuni interne

In CNT exista si personalitati apropiate lui Gaddafi, precum Omran Aboukraa, ministrul libian al Petrolului, ramas in Tunisia dupa o misiune in Italia, Nasser al Mabrouk Abdoullah, un inalt responsabil al securitatii libiene si Abdessalem Jalloud, fost numar doi al regimului si prim ministrul intre 1972 si 1977.

Chiar daca nu se stie tot despre membrii CNT, se stiu intentiile lor, cel putin pe hartie. Acestea implica ca Libia sa fie un stat laic si democratic. Documentul oficial transmis pe 16 august contine 37 de articole si promite alegeri democratice si transparente, un referendum pentru un proiect de constitutie, supravegherea ONU. Pentru a nu exista suspiciuni privind instaurarea unui nou regim tiranic, CNT a promis ca la opt luni dupa caderea lui Gaddafi se va dizolva, deoarece nu este un organism ales de catre popor.

Citeste si:
Un alt mesaj al lui Gaddafi pentru libieni
Un alt mesaj al lui Gaddafi...

Totusi, si in cadrul CNT exista diviziuni interne. Unii membri contesta alti membri pentru apropierea lor de Gaddafi.

Ultimele clipe ale lui Gaddafi la putere

Liderii rebelilor libieni: In cateva ore victoria noastra va fi TOTALA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.