Bosniacul Semir Osmanagici, explorator amator, este convins ca a descoperit in tara natala primele piramide din Europa, o noua "minune a lumii", construite de o civilizatie misterioasa la o data care ramane de precizat, a relatat ieri AFP.

Sapaturile au inceput intr-un sit aflat la vreo 30 de kilometri nord de Sarajevo. In opinia acestui om de afaceri in varsta de 45 de ani, colina Visocita, care domina oraselul Visoko, ascunde o veche piramida. Pentru a dovedi acest lucru, el a investit aproximativ 16.000 de euro. Colina are chiar forma unei piramide si la fel este inca un muncel din apropiere, dar mai mic. Imbracat ' la Indiana Jones, Osmanagici afirma ca cele doua "constructii" prezinta asemanari izbitoare cu celebrele piramide din Mexic, reprezentand si ele Soarele si Luna.

"Asa ceva nu poate fi opera naturii", exclama "noul Schlieman", care crede ca aceia care le-au construit au taiat mai intai colinele, apoi le-au acoperit cu un fel de beton primitiv. Muncelul mai mare are 70 metri inaltime, iar baza are forma unui patrulater cu laturile de 220 metri. Dupa ce, in august, a descoperit cu ajutorul unei sonde "numeroase anomalii ale solului" la o adancime de 17 metri, el a revenit insotit de experti.

Nadia Nukici, geolog, explica faptul ca a fost frapata de descoperirea a trei straturi de piatra necunoscuta, neteda si de culoare bruna, situate la distante egale unele de altele. Sapaturile se vor incheia in doua saptamani si echipa spera sa gaseasca bucati mai mari pentru a le analiza. Senad Hodovici, directorul muzeului din Visoko, a cerut autoritatilor sa sustina financiar cercetarile. Osmanagici, care a trait in ultimii 15 ani in SUA, arata ca echipa sa a descoperit deja "cai de acces" in cele doua piramide acoperite de un strat de gresii gros de vreo 10 centimetri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.