Membrii unei celule Al Qaeda active in Franta pregateau atacuri cu rachete sol-aer impotriva unor avioane de pasageri, a relatat ieri cotidianul "Le Figaro" care cita marturia unui militant Al Qaeda, arestat recent la Amman.

Islamistul retinut este iordanianul Adnan Muhammad Sadik alias Abu Atiya, un responsabil al Jihadului Islamic si cunoscut mai ales drept unul din putinii apropiati ai iordanianului Abu Mussab al-Zarqawi, liderul Al Qaeda din Irak. Potrivit "Le Figaro", Sadik le-a declarat unor judecatori francezi care s-au deplasat pana la Amman ca extremistii planuiau atentate impotriva unor avioane civile franceze, achizitionand in acest scop inca in 2002 doua rachete sol-aer de tipul SAM 18 de la mafia cecena. Sadik a primit misiunea de a recruta combatantii si de a-i antrena in Iordania si in Cecenia. Parte a membrilor noii celule franceze Al Qaeda au fost luptatori in Afganistan, iar cei mai multi dintre ei participasera deja la tentativa de atentat (din anul 2000) asupra catedralei din Strasbourg.

Initial, judecatorii francezi ar fi demarat ancheta asupra celulei pe baza unor informatii ce indicau posibilitatea comiterii unor atentate cu arme chimice sau biologice, mai scrie cotidianul francez. Membrii aceleiasi celule par a se fi aflat si in spatele planului de atentat din 2003 care viza aeroportul londonez Heathrow, unde urmau sa fie atacate tot cu rachete avioane civile. Urma celor doua rachete a fost pierduta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.