Capitala Libiei, Tripoli, este in flacari de doua zile. Rebelii sustin ca au cucerit-o si i-au prins si pe fiii generalului Muammar Gaddafi. Intrebarea este: Unde se afla liderul libian?

Luni dimineata, unul dintre liderii insurgentilor libieni a avertizat ca ofensiva pentru cucerirea capitalei Tripoli nu s-a incheiat, iar in oras inca mai exista puncte de rezistenta ale fortelor loiale colonelului Muammar Gaddafi.


Incet, incet, pe parcursul zilei de ieri, rebelii au ocupat capitala. La amiaza, ei preluasera deja controlul televiziunii de stat. Lunetistii lui Gaddafi s-au predat aproape toti, in timp ce trei dintre fiii lui au fost capturati de insurgenti, dupa cum au declarat liderii acestora.

De asemenea, rebelii libieni sustin ca au cucerit 95% din capitala Tripoli, a anuntat reprezentantul lor la Londra, relateaza Sofia News Agency, in timp ce Al Jazeera a spus ca fortele lui Gaddafi controleaza inca 20% din oras. Premierul libian a fugit deja in Tunisia, conform realitatea.net.

Mustafa Abdeljalil a declarat intr-o conferinta de presa la Benghazi, fieful rebelilor din estul tarii, ca nu stie unde se afla Gaddafi pentru moment, precizand ca mai multe sectoare ale capitalei inca nu se afla sub controlul rebelilor, inclusiv cel in care se afla resedinta colonelului libian, relateaza MEDIAFAX.

"Epoca lui Gaddafi s-a incheiat", a spus el adresandu-se poporului libian si adaugand ca perioada post-Gaddafi nu va fi lipsita de "capcane".

  • "In asteptarea" lui Gaddafi

Desi sunt multe presiuni si interne si externe, Muammar Gaddafi nu s-a aratat inca. Chiar daca rebelii au ocupat capitala, victoria va fi totala cand se va arata generalul libian.

Exista multe zvonuri cum ca el nu ar fi apucat sa paraseasca tara. Liderul libian se afla in continuare in Libia, dupa cum a afirmat luni purtatorul de cuvant al Pentagonului, colonelul David Lapan.

Citeste si:
Ponta a comparat Romania cu Libia. Afla reactia PDL
Ponta a comparat Romania cu...

"Credem ca este inca in tara. Nu avem informatii ca ar fi parasit tara", a declarat colonelul Lapan.

Si ministrul sud-african de externe Maite Nkoana-Mashabane a negat ca tara sa ar pregati fuga liderului Muammar Gaddafi, dar a precizat ca nu va recunoaste Guvernul rebel, chiar daca regimul actual se va prabusi. Nkoana-Mashabane a declarat ca tara nu a trimis avioane in Libia pentru a-l scoate pe Gaddafi din tara.

"Nu stim unde se afla colonelul Gaddafi, presupunem ca este inca in Libia. Ar trebui sa speculam ca vrea sa vina in Africa de Sud, nu, nu ar trebui. Poate ca stiti voi ceva ce nu stiu eu, pentru ca eu nu stiu nimic", a spus oficialul.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut, de la New York, trupelor lui Gaddafi sa opreasca imediat focul si sa faca tot posibilul pentru o tranzitie usoară spre un nou regim in Libia. Un emisar al ONU va pleca la Qatar pentru a se intalni cu liderii rebelilor, a mai spus oficialul Natiunilor Unite, relateaza evz.ro.

Citeste si:
Corpurile a 41 de imigranti inecati, gasite pe o plaja langa Tripoli
Corpurile a 41 de imigranti...

  • Ce spun liderii lumii despre evenimentele din Tripoli?

Liderii statelor occidentale par sa sprijine actiunea insurgentilor.

Presedintele american Barack Obama
si cel francez, Nicolas Sarkozy, sustin renuntarea la putere a lui Gaddafi, in timp ce presedintele venezuelean, Hugo Chavez, unul dintre putinii aliati ai lui Gaddafi, condamna SUA si UE ca intervin in Libia si isi mentine sustinerea pentru generalul libian, relateaza cotidianul Le Parisien, in editia sa online. Presedintele American chiar a asigurat ca regimul lui Gaddafi se apropie de final, informeaza CNN. Oficialii chinezi au declarat ca accepta orice alegere a poporului libian.

Seful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, i-a cerut colonelului Gaddafi, fostul sau aliat, sa se predea pentru a-si "scuti poporul de noi suferinte", in timp ce ministrul italian de Externe, Franco Frattini, vede deja "perspective mari" pentru intreprinderile italiene, in special in sectorul petrolier.

Citeste si:
Cel putin 3 morti si 10 raniti in urma unui atac asupra...
Cel putin 3 morti si 10...

Germania, care s-a tinut la distanta de interventia occidentala, i-a cerut lui Gaddafi sa renunte la putere pentru "a exista o schimbare pasnica si democratica de guvern".

Rusia, care a criticat NATO, a declarat ca se asteapta la un transfer "iminent" de putere catre rebeli. "Speram ca acest lucru va pune capat carnagiului intre libieni. Un proces politic (...) urmeaza imediat dupa incheierea ostilitatilor", potrivit Ministerului de Externe.

De partea musulmana, Organizatia pentru cooperare islamica (OCI), care regrupeaza 57 de tari, a felicitat poporul libian pentru "reusita revolutiei sale" si a cerut Libiei sa isi pastreze unitatea si integritatea teritoriala. Liga Araba si-a exprimat dorinta ca guvernul rebel sa "reuseasca sa duca la bun sfarsit o noua epoca si sa pastreze integritatea regionala a Libiei, precum si suveranitatea si independenta sa".

Citeste si:
Un cetatean roman a fost rapit in Libia
Un cetatean roman a fost...

Potrivit jurnalul.ro, liderii UE isi fac planuri pentru constructia unei Libii fara Gaddafi. "Se pare ca asistam la finele regimului lui Gaddafi", a declarat Michael Mann, purtatorul de cuvant al sefului diplomatiei Uniunii Europene, Catherine Ashton. Mann a mai spus ca "liderul libian trebuie sa paraseasca puterea imediat si sa evite alte varsari de sange".

Citeste totul despre evolutia evenimentelor din Libia aici!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.