Liderii statelor UE s-au intalnit, ieri, langa Londra, pentru a dezbate, in cateva ceasuri, viitorul Europei sub impactul globalizarii. Locul ales si timpul alocat acestei complicate probleme au provocat reactii ironice in presa continentala, iar contextul exploziv in care s-a desfasurat summitul informal a lasat impresia ca singura ambitie a celor prezenti a fost incheierea "meciului" fara raniti, comenteaza Reuters.

Context politic delicat

Premierul Tony Blair, a carui tara se afla in acest moment la presedintia UE, a ales sa-si primeasca oaspetii la Hampton Court, unde a locuit regele Henric al VIII-lea, celebru pentru cele sase sotii ale sale, din care doua au fost decapitate. Din cauza acestei istorii sangeroase, castelul are faima de a fi bantuit. Amanunt folosit de comentatori pentru a sublinia ca trecutul, cam sinistru, al locului si-a adaugat, simbolic, incarcatura la actualul context politic inveninat din Uniunea Europeana. Europa, noteaza analistii, nu si-a revenit inca din criza provocata de respingerea Constitutiei, bugetul pentru perioada 2007-2013 e inca in disputa, vechile state membre s-a intepenit fiecare pe pozitia sa, iar nou-sositele sunt din ce in ce mai nerabdatoare.

Pe acest fond, caracterizat de un diplomat drept ,atat de instabil, incat la cea mica zgaltaiala risca sa explodeze" era de asteptat ca summitul sa nu se incheie cu vreo decizie sau rezultat spectaculos. Cu atat mai mult cu cat, doi actori importanti ai UE, Germania si Polonia, reprezentati de Gerhard Schroeder, respectiv Marek Belka, ambii la ultima aparitie de acest nivel dupa infrangerile suferite in alegeri, n-au putut formula pozitia noilor lideri din tarile lor.

Globalizarea, mai importanta ca bugetul

Pentru a evita subiectele sensibile, in primul rand bugetul european pe 2007-2013, impotmolit din cauza controversei pe tema Politicii Agricole Comune si a ,cecului" britanic, Tony Blair le-a propus participantilor sa discute, in principal, despre provocarile globalizarii. Cu o zi inainte de summit, Blair reafirmase in fata Parlamentului European importanta limpezirii viitoarei directii a UE, in conditiile in care statele membre impartasesc viziuni distincte in privinta acesteia, unele tari optand pentru o Europa ,liberala", iar altele pentru una politica si sociala.

Pana la urma, in lipsa unor abordari directe soldate cu rezultate concrete, liderii europeni au ajuns la un ,acord unanim" asupra celei mai nimerite directii pentru a face fata provocarilor globalizarii. Chiar si asa, singura initiativa concreta care ar fi avut sanse de succes, stabilirea unui fond european de ajustare la globalizare, a fost amanata, pe motiv de aprofundare. Prezent la summit, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat ,noua directie", dar a amintit ca, pentru a avansa, ,Europa are nevoie de buget".

Lovitura preventiva a lui Chirac

Desi promisese sa nu deschida subiectul, Jacques Chirac si-a avertizat colegii, la Hampton Court, ca Franta ,nu va accepta nici o modificare adusa Politicii Agricole Comune, asa cum a fost convenita in 2003". Interventia, interpretata de cei prezenti ca un fel de ,lovitura preventiva", a fost provocata de intentia Comisiei Europene de a inainta o noua oferta Organizatiei Mondiale a Comertului, in vederea deblocarii negocierilor in cadrul acesteia. OMC pretinde concesii agricole din partea UE, in privinta reducerii subventiilor interne si la exporturi, in timp ce Franta nici nu vrea sa auda de asa ceva.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.