Al-Qaida ramane "amenintarea terorista dominanta" impotriva Statelor Unite, in special din cauza retelelor sale din Pakistan, Yemen si Somalia, a anuntat joi Departamentul de Stat intr-un raport anual.

"Desi nucleul Al-Qaida din Pakistan a fost slabit, capacitatea acestuia de a comite atentate regionale si transnationale este mentinuta", potrivit Raportului anual privind terorismul pe tari, versiunea 2010, informeaza AFP.

"Al-Qaida a ramas amenintarea terorista dominanta impotriva Statelor Unite in 2010", conchide documentul, care apreciaza ca nivelul de risc in Asia de Sud-Est este "ridicat".

  • Al-Qaida si grupurile aliate

Gruparea extremista ramane amenintatoare in special gratie ajutorului gruparilor aliate din Afganistan si Pakistan, ca Miscarea Talibanilor din Pakistan (TTP) si reteaua Haqqani.

TTP l-a sustinut pe Faisal Shahzad, care a incercat sa detoneze o masina-capcana in centrul orasului New York, in Times Square, in mai 2010, scrie MEDIAFAX.

Al-Qaida este si in spatele atentatului esuat din 25 decembrie 2009, cand Umar Faruk Abdulmutallab a esuat in tentativa de a arunca in aer un avion cu destinatia Detroit (Michigan), in timpul zborului.

Mai multe bombe au fost gasite, de asemenea, la bordul unor avioane cargo in octombrie 2010
.

Alte grupari aliate ale organizatiei extremiste, cum ar fi Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), "s-au consolidat", avertizeaza raportul.

In Somalia, islamistii shebab au comis un dublu atentat sinucigas la Kampala, in Uganda, care a provocat moartea a 76 de persoane in iulie 2010, "primul atentat de anvergura" al grupului in afara Somaliei.

  • Bilantul mortilor in atentate

Centrul national de combatere a terorismului a numarat peste 11.500 de atentate in 2010, in 72 de tari, intocmind un bilant de aproximativ 13.200 de morti, se arata intr-o anexa a raportului.

Peste trei sferturi din atentate si morti s-au produs in Orientul Mijlociu si in Asia de Sud, potrivit acestor date.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.