Procesul impotriva fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak a fost reluat, luni, la Cairo, dupa ce acesta a fost adus, pe targa, in sala de judecata, insa a fost amanat pentru a doua oara.

  • Procesul a fost amanat, a doua oara, pentru 5 septembrie

Procesul fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak a fost amanat pentru data de 5 septembrie, a anuntat presedintele Tribunalului Penal din Cairo, precizand ca audierile nu vor mai fi transmise in direct de televiziune.

Magistratul Ahmed Refaat a declarat ca Mubarak si fostul sau ministru de Interne Habib el-Adli vor fi judecati in cadrul unui singur proces, aceasta fiind una dintre principalele cereri ale avocatilor familiilor victimelor.

Adli este, de asemenea, judecat pentru uciderea unor manifestanti. Procesul sau a fost reluat duminica si amanat tot pentru 5 septembrie.

Anuntul potrivit caruia cei doi vor fi judecati impreuna a fost primit cu strigate de bucurie si aplauze de avocatii familiilor victimelor, care au strigat "Allah akbar" (Dumnezeu este mare) de mai multe ori.

Judecatorul a decis, de asemenea, sa puna capat "difuzarii televizate a audierilor pentru a respecta interesul general". Jurnalistii vor fi autorizati sa asiste in continuare la proces.

  • Confruntari la Cairo intre sustinatori si adversari ai fostului presedinte Hosni Mubarak

Sustinatori si adversari ai fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak s-au confruntat in fata academiei de politie din Cairo, unde se desfasoara, in conditii de securitate speciale, procesul fostului lider, scrie MEDIAFAX.

Cladirea Academiei de Politie, situata la periferia capitalei egiptene, este pazita de 5.000 de membri ai fortelor de ordine, potrivit televiziunii de la Cairo, iar in apropiere au fost stationate mai multe blindate ale armatei. Cu toate acestea, manifestanti pro si contra Mubarak s-au atacat reciproc cu pietre in fata tribunalului, cel putin cinci persoane fiind usor ranite in urma incidentelor.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Circa 100 de sustinatori ai fostului presedinte au ajuns in zona de dimineata, purtand portrete ale acestuia si scandand "Te iubim" si "Nu umilintei". Alte 100 de persoane adunate in fata tribunalului au asupra lor funii, simbol al spanzuratorii, si striga "Dreptate, dreptate!".

  • Mubarak a fost transferat in boxa acuzatilor, unde a discutat pentru scurt timp cu cei doi fii ai sai, judecati in acelasi proces

La scurt timp dupa sosirea fostului lider egiptean, presedintele tribunalului penal din Cairo, Ahmed Refaat, a declarat sedinta de audieri deschisa.

Primul lider din Orientul Mijlociu adus in fata unui tribunal dupa "primavara araba", Mubarak, in varsta de 83 de ani, a fost transportat cu un elicopter pana in apropierea academiei de politie, de unde a fost preluat de o ambulanta. El a fost plasat in boxa acuzatilor, unde a discutat pentru scurt timp cu fiii sai, care stau in apropierea targii, parand ca vor sa-si protejeze tatal de camerele de luat vederi.

Citeste si:
VIDEO Un elicopter militar a aterizat de urgență în Piața Charles...
VIDEO Un elicopter militar al...

Presedintele tribunalului penal din Cairo, Ahmed Refaat, le-a cerut zecilor de avocati prezenti in sala sa pastreze "calmul si linistea", suspendand sedinta pentru deliberari dupa numai o jumatate de ora.

Farid al-Dib, avocatul fostului presedinte, a cerut judecatorului, la prima audiere, convocarea a 1.600 de martori, printre care se numara si maresalul Tantaoui, ministru al Apararii timp de 20 de ani si, in prezent, comandant al consiliului militar care a preluat conducerea tarii.

De la prima sa audiere in proces, desfasurata la 3 august, Mubarak se afla la Centrul medical international, situat in apropiere de Cairo. El a fost internat in aprilie la spitalul international din Sharm el-Sheikh, unde a ramas, in detentie, pana la deschiderea procesului. Avocatul sau a anuntat recent ca fostul lider egiptean sufera de cancer si s-a aflat si in coma, insa conducerea spitalului a dezmintit informatia.

Citeste si:
Accident tragic în Egipt, după ce un tren a deraiat. Două persoane...
Accident tragic în Egipt,...

Surse medicale citate de agentia MENA au afirmat luni ca starea de sanatate a lui Mubarak este "cvasistabila", fostul lider fiind supravegheat permanent de o echipa medicala.

Fostul presedinte, inlaturat de la putere la 11 februarie, in urma unei miscari de contestare populara fara precedent, este acuzat ca a ordonat deschiderea focului asupra demonstrantilor, dar si de coruptie si pentru ca a permis vanzarea de gaze naturale egiptene catre Israel, la preturi inferioare celor impuse de piata.


Grupul islamist Fratii Musulmani din Egipt a apreciat ca procesul fostului presedinte Hosni Mubarak reprezinta "o victorie" pentru popor, care l-a indepartat de la putere, in februarie, dupa 30 de ani de guvernare. Grupul islamist, care era interzis in regimul lui Mubarak si care a creat Partidul Libertatii si Justitiei (PLJ), dupa indepartarea acestuia, a declarat ca acest proces ar trebui sa ajute poporul sa aiba "incredere" in armata, care conduce, de atunci, tara.
Citeste si:
Fostul dictator egiptean, Hosni Mubarak va fi pus in libertate
Fostul dictator egiptean,...

Procesul este "o adevarata victorie a vointei poporului, dupa revolutia de la 25 ianuarie", a declarat secretarul general al PLJ, Saad al-Katatni.

Citeste si: Cinci luni de guvernare militara in Egipt, marcate de incidente si proteste


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.