Oficialii americani din cadrul combaterii terorismului sunt tot mai ingrijorati ca cea mai periculoasa organizatie regionala a Al-Qaida incearca sa produca ricina pentru a fi introdusa in explozibili de mici dimensiuni pentru atacuri impotriva SUA.

Potrivit unor rapoarte secrete ale serviciilor de informatii, de peste un an, gruparea afiliata Al-Qaida din Yemen a depus eforturi pentru a obtine seminte de ricin, necesare pentru producerea ricinei, o substanta extrem de toxica.

Oficialii americani au declarat ca au strans dovezi ca Al-Qaida incearca sa transfere seminte de ricin si agenti de procesare intr-o ascunzatoare din provincia Shabwa din Yemen, controlata de insurgenti. Ei afirma ca dovezile arata ca membrii organizatiei introduc otrava in explozibili de mici dimensiuni, apoi incearca sa detoneze dispozitivele in spatii inchise, cum ar fi centre comerciale, aeroporturi sau statii de metrou, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Barack Obama si consilierii sai au fost informati pentru prima data in legatura cu aceasta amenintare anul trecut si de atunci au primit actualizari periodice, potrivit unui oficial. Pentru moment nu exista informatii ca un atac cu ricina este iminent, dar unii experti sustin ca grupari afiliate Al-Qaida inca incearca sa transforme ricina intr-o arma eficienta.

Oficialii citati sustin insa ca utilitatea ricinei ca arma este limitata deoarece substanta isi pierde capacitatile la soare si in zone uscate si, spre deosebire de alti agenti, nu este absorbita cu usurinta prin piele. Yemenul este o tara unde clima este uscata si calda, ceea ce reprezinta o provocare in plus pentru militantii care incearca sa obtina ricina aici.

  • Ricina este una dintre cele mai toxice substante de origine vegetala cunoscute pana in prezent, fiind otravitoare daca este inhalata, injectata sau inghitita. Doza toxica mortala la un om adult este 0,25 mg de ricina, care corespunde cu 2 - 4 seminte de ricin.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.