Avortul, la un telefon distanta: Polonia are una dintre cele mai restrictive legi din Europa, unde sa faci un avort e mai usor decat sa comanzi pizza.

“Avortul, la un telefon distanta”, titreaza Newsweek Polska, notand ca in timp ce Polonia are una dintre cele mai restrictive legi din Europa (doar Malta si Irlanda au o legislatie mai stricta in acest sens), “sa faci un avort e mai usor decat sa comanzi pizza”.

Sunt doua posibilitati: clinici particulare din strainatate, de exemplu in Slovacia, sau echivalentele lor interne carora li se face publicitate in termeni eufemistici in ziare. In oricare dintre cazuri procedura va costa cel putin 500 de euro. Saptamana trecuta Parlamentul a primit un proiect de lege civic ce propune interzicerea completa a avortului, sprijinit de 600 000 de semnaturi, scrie PressEurope.

Opozantii argumenteaza ca o legislatie mai restrictiva va cauza doar o inflorire a “avortului clandestin”. Oficial, doar 538 de avorturi legale au avut loc intr-o tara de 38 de milioane de locuitori anul trecut, dar Federatia pentru Femei si Planificare Familiala estimeaza ca numarul ajunge la 100 000 anual.

Asta inseamna, scrie Newseek, ca legislatia actuala, ce dateaza din 1993, care permite avortul doar in caz de viol sau incest, risc puternic pentru viata sau sanatatea mamei, sau boala permanenta sau ireversibila a fetusului, “nu functioneaza”.

Un sondaj recent arata ca polonezii sunt impartiti aproape egal in aceasta privinta, 45% sprijinind avortul legal iar 50% fiind in favoarea interzicerii absolute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.