"Este o mare placere sa va invit la reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern, la Hampton Court, pe 27 octombrie". Asa li s-a adresat premierul britanic Tony Blair, cel care detine presedintia rotativa a UE, partenerilor sai din UE, dar si liderilor de la Bucuresti si Sofia.

Potrivit comunicatului presedintiei britanice a UE, reuniunea informala va fi un bun prilej pentru "a analiza impreuna chestiunile strategice cu care se va confrunta Europa in anii urmatori". Premierul britanic le-a propus chiar un fel de chestionar colegilor sai europeni. Astfel, presedintii si premierii statelor membre UE, plus reprezentantii celor doua state asteptate sa adere la 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria, sunt invitati sa raspunda la 5 intrebari, referitoare la analiza Comisiei Europene privind incercarile cu care se va confrunta Europa, la modul in care pot fi imbinate cresterea numarului locurilor de munca si solidaritatea sociala, despre cum poate UE sprijini viitoarele membre in domeniul cresterii economice, cum poate actiona UE pentru a creste siguranta cetatenilor sai, si, in final - dar nu ultima problema, ca importanta - ce pot face liderii europeni pentru a face din Terra un loc mai sigur si mai bun.

De remarcat ca la aceasta reuniune informala este asteptat sa participe si Gerhard Schroeder, care este in continuare cancelarul Germaniei. Angela Merkel, castigatoarea alegerilor parlamentare din Germania urmeaza a fi confirmata in postul de cancelar abia la 22 noiembrie. Purtatorul de cuvant al premierului britanic a precizat ca tema de discutie a summitului de la Londra va fi orientarea UE si nu bugetul comunitar.

"Vrem sa ajungem la un consens strategic asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze Europa. Credem ca este important ca exista o dezbatere si am fost foarte clari - nu vrem ca Hampton Court sa fie locul discutiilor asupra viitorului buget pentru perioada 2007-2013", a declarat purtatorul de cuvant.

Acesta a subliniat ca premierul Tony Blair este "pe deplin constient" de faptul ca noile state membre doresc un acord asupra bugetului pana la sfarsitul lunii decembrie si ca "va face tot ceea ce trebuie" pentru a obtine un astfel de acord in cursul presedintiei britanice a UE.

"Va fi o reuniune importanta", a precizat Catherine Colonna, ministrul francez pentru Afaceri Europene. "Franta va veni cu idei si propuneri concrete privind viitorul Europei si al dezvoltarii economice", a precizat oficialul de la Paris.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.