Arabia Saudita si-ar putea dezvolta propriul program de armament nuclear in cazul in care Iranul va realiza bomba atomica, a sugerat unul dintre membrii familiei regale saudite

Printul Turki al-Faisal, fost director al serviciilor de informatii saudite si ambasador la Washington, i-a avertizat pe oficialii miltiari ai NATO ca, in cazul in care Iranul se apropie de realizarea unei arme nucleare, acest lucru "va obliga Arabia Saudita (...) sa aplice politici care pot duce la consecinte posibil dramatice".

El nu a precizat la ce politici se refera, dar un inalt demnitar de la Riyad a afirmat ca mesajul transmis este clar. "Nu putem trai intr-o situatie in care Iranul are arme nucleare, iar noi nu avem (...) Daca Iranul dezvolta o arma nucleara, ar fi inacceptabil pentru noi si va trebui sa facem acelasi lucru", a spus el, citeaza MEDIAFAX.

Declaratiile lui Turki au fost facute la inceputul lunii iunie, la o intalnire desfasurata la baza RAF Molesworth, folosita de fortele NATO drept centru pentru strangerea si coroborarea informatiilor privind Orientul Mijlociu si zona Mediteranei.

Conform transcrierii declaratiilor, obtinuta de Guardian, Turki a afirmat ca Iranul incearca sa destabilizeze regiunea. "Iranul (...) este foarte sensibil atunci cand alte tari se amesteca in afacerile sale. Dar trebuie sa-i trateze pe ceilalti asa cum se asteapta sa fie tratat. Regatul (saudit) se asteapta ca Iranul sa aplice ceea ce predica", a spus el.

Turki nu detine in prezent nici o pozitie oficiala in Arabia Saudita, dar este considerat ambasador special al regatului si potential viitor mninistru de Externe.

O serie de documente diplomatice americane, obtinute de WikiLeaks si publicate de Guardian anul trecut, indicau faptul ca regele Abdullah, care conduce Arabia Saudita din 2005, a avertizat Washingtonul in 2008 ca, in cazul in care Iranul dezvolta armament nuclear, "toata lumea din regiune va face la fel, inclusiv Arabia Saudita".

Citeste si:
Wizz Air introduce două rute noi spre Arabia Saudită
Wizz Air introduce două rute...

Diplomati si oficiali sauditi au lansat in ultimele saptamani o campanie de amploare pentru a obtine sprijinul puterilor regionale si globale impotriva Iranului, temandu-se ca regimul de la Teheran exploateaza "primavara araba" pentru a-si extinde influenta in regiune.

Turki a acuzat Iranul si de amestec in Irak, Liban, Siria si Bahrain, tara unde sunt stationate trupe saudite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.