Mai mult ca niciodata grecii incearca sa intre in cladirea Parlamentului si sa impiedice votul care va decide destinul financiar al tarii. Politistii eleni s-au luat la bataie cu manifestantii de stanga stransi in centrul orasului. Aflat la Bucuresti, presedintele elen s-a declarat ingrijorat de evenimentele din Grecia.

Politia a folosit gaze lacrimogene in fata Parlamentului grec, miercuri, in jurul orei 10.30 GMT (13.30, ora Romaniei), pentru a degaja manifestantii reuniti in momentul in care parlamentarii se pregateau sa voteze un proiect de buget plurianual de austeritate, contestat ferm, relateaza MEDIAFAX.

Confruntarile intre manifestanti si politisti au inceput la Atena inca de marti si au continuat miercuri diminieata.

Votul in Parlament asupra acestui proiect de austeritate plurianual este crucial pentru continuarea ajutorului financiar international pentru Grecia, dar si pentru zona euro, care va fi in pericol in caz de esec. Votul, prevazut initial in jurul orei 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei), va fi probabil amanat din cauza numarului mare de oratori inscrisi pentru a participa la dezbaterea parlamentara.

Manifestantii continua sa soseasca in centrul orasului, incepand din curusl diminetii, pentru a incerca sa se opuna votului incercuind simbolic Parlamentul.

Potrivit unei jurnaliste a AFP, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a incerca sa disperseze grupurile care se apropie de Parlament.

  • Urmareste LIVE protestele din Grecia

LIVE STREAMING: Γενική Απεργία ενάντια στο... de News247

O busculada a urmat si numeroase persoane s-au refugiat in statia de metrou din piata Syntagma, a declarat un martor. "Ma intorc acasa, sunt prea multe gaze, prea multe busculade".

In acest timp, in interiorul Parlamentului, deputatii examineaza textul care prevede economii de 28,4 miliarde de euro si privatizari masive care ar trebui sa aduca 50 de miliarde de euro la bugetul statului pana in 2015.

O deputata din cadrul opozitiei de dreapta, Elsa Papadimitriou, a anuntat de la tribuna ca va vota in favoarea planului de austeritate, in pofida refuzului partidului sau de a face acest lucru.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Guvernul socialist (Pasok) dispune de o majoritate de 155 de mandate de parlamentar din totalul de 300.

Principalul partid de opozitie, Noua Democratie (dreapta), a declarat in repetate randuri ca va vota impotriva planului, in pofida presiunilor creditorilor tarii.

  • Prevazand economii de 28,4 miliarde de euro si privatizari masive care ar trebui sa aduca 50 de miliarde de euro la bugetul statului pana in 2015, proiectul de buget este contestat de sindicate, care au declansat marti o greva generala de 48 de ore.

Manifestantii intentioneaza sa incercuiasca Parlamentul in momentul votului. La 15 iunie, in ultima zi de greva generala, ei nu au reusit sa faca acest lucru.

In cursul zilei de marti, au avut loc mai multe confruntari intre miile de manifestanti si politie, in urma carora cel putin 37 de persoane au fost ranite si alte 14 au fost retinute de fortele de ordine.

Citeste si:
Locuri cu un farmec aparte din Atena
Locuri cu un farmec aparte...

Votul in Parlament asupra acestui proiect de austeritate plurianual este crucial pentru continuarea ajutorului financiar international pentru Grecia, dar si pentru zona euro, care va fi in pericol in caz de esec, scrie MEDIAFAX.

In cursul zilei de marti, au avut loc mai multe confruntari intre miile de manifestanti si politie, in cursul carora cel putin 37 de persoane au fost ranite si alte 14 au fost retinute de fortele de ordine. [[VIDEO] Grecia: Greva generala paralizeaza traficul aerian si public urban]

Citeste si: Europa tortureaza Grecia: Documentar socant despre efectele masurilor de austeritate


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.