Primele minute ale documentarului sunt inspaimantatoare. O familie de greci fericita este stransa in jurul mesei, cand la un moment dat, unul dintre membrii sai incepe sa aiba vedenii ca este torturat la vederea unui cutit.

Revolta impotriva datoriilor grecesti trece peste nivelul protestelor de strada. Artistii si activistii greci au realizat un documentar numit Debtocracy (debt-datorie) in care se arata cum imprumutul acordat Greciei este, de fapt, o prefacatorie, pentru a proteja bancile franceze si germane pe spatele poporului grec, scrie Businessinsider.

Primele minute ale documentarului sunt inspaimantatoare. O familie de greci fericita este stransa in jurul mesei, cand la un moment dat, unul dintre membrii sai incepe sa aiba vedenii ca este torturat la vederea unui cutit.

Din fundal, vocea lui Dominique Strauss-Kahn spune: "Nu lupta impotriva doctorului. Uneori doctorul ii da un medicament care nu iti place, dar chiar si daca nu iti place, doctorul este acolo ca sa te ajute".

  • Greva din Grecia scoate in strada mii de manifestanti
Retail jobs

Mii de manifestanti au iesit pe strazile din Atena si Salonic (nord), marti, in prima zi a unei greve generale de 48 de ore, declansata de sindicate, in semn de protest fata de bugetul de austeriate dezbatut in Parlament.

"Nu masurilor de mizerie sociala, ajunge pana acum, nu mai vrem", se putea citi pe o pancarta, in fata sediului confederatiei din domeniul privat, GSEE, in centrul Atenei.

Strigand "Proiectul de lege nu va trece", manifestantii au defilat, la inceputul dupa-amiezii, pana la Piata Syntagma, in fata Parlamentului, unde si-au instalat tabara, de peste o luna, "indignatii", o miscare populara lansata in mai, in Spania, care s-a raspandit si in Grecia.

Cu doua ore mai devreme, aproximativ 4.000 de membri ai Frontului Muncitorilor (Sindicatul Pame, procomunist) au defilat, de asemenea, pana la Piata Syntagma, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
MAE, atenționare pentru românii care vor călători în Spania cu avionul
MAE, atenționare pentru...

Importante forte de politie, al caror numar se ridica la aproximativ 4.000, potrivit autoritatilor, erau mobilizate in centrul capitalei, pentru a escorta defilarile manifestantilor, blocand traficul rutier in centrul Atenei.


Parlamentul era inconjurat de sute de membri ai trupelor anti-revolta, in timp ce o bariera era ridicata in fata intrarii in cladire, pentru a impiedica manifestantii sa se apropie.

La ora 15.GMT (18.00, ora Romaniei), dezbaterile, incepute luni seara, urmau sa fie reluate, asupra "cadrului pe termen mediu al strategiei finantelor publice", un proiect de lege controversat, dar crucial pentru tara si pentru zona euro, care prevede realizarea unor economii in valoare de 28,4 miliarde de euro si privatizari in valoare de 50 de miliarde de euro, pana in 2015.

Citeste si:
Manifestatia `Toti pentru Europa`, in Piata Victoriei. Concerte si...
Manifestatia `Toti pentru...

Creditorii tarii, Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), dar si Guvernul socialist, conditioneaza continuarea acordarii de ajutoare Greciei de adoptarea, miercuri, a acestui proiect de lege si a legii de aplicare a acestuia, joi.

"Cat timp vom fi tratati cu barbarie, le vom servi rezistenta", se putea citi pe una dintre zecile de banderole din Piata Syntagma, semnata de Sindicatul Personalului din Restauratie.

Grecia a fost supusa unui prim val de austeriate in 2010, in schimbul unui imprumut de 110 miliarde de euro, de la zona euro si FMI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.