Oficialii de la Bagdad au anuntat ieri ca irakienii au aprobat noua Constitutie, in ciuda opozitiei din regiunile dominate de suniti, informeaza Reuters

Comisia Electorala Irakiana a dat publicitatii rezultatele finale oficiale ale referendumului din 15 octombrie, anuntand ca 79% dintre votanti au fost pentru, si 21% impotriva. In anumite regiuni dominate de siiti sau de kurzi, procentajul "da"-urilor s-a situat intre 95 si 99%, in timp ce regiunile sunite au spus "nu" in proportie de pana la 97%. Liderii suniti sustin ca alegerile au fost "fraudate grosolan", insa ONU si Comisia Electorala Irakiana au anuntat ca referendumul s-a desfasurat in cele mai bune conditii.

Insurgentii antiguvernamentali au detonat luni dupa-amiaza trei bombe in centrul Bagdadului, chiar langa hotelurile in care sunt cazati jurnalistii straini, atentatele fiind reluate ieri in orasul Sulaimaniya, unde cel putin 11 persoane si-au pierdut viata. Rezultatele finale au confirmat prevederile expertilor, care estimau inca de saptamana trecuta ca doar doua dintre cele 18 provincii ale Irakului vor respinge Constitutia cu un procentaj mai mare de 66%. Daca Constitutia ar fi fost respinsa cu peste 66% in trei dintre provinciile Irakului, votul s-ar fi reluat.

Odata cu aprobarea Constitutiei, oficialii irakieni pot rasufla usurati, pentru ca "da-ul" din urma cu zece zile a deschis calea alegerilor parlamentare din decembrie, cand se spera ca Irakul isi va continua drumul catre democratie si catre consolidarea statului de drept.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.