Palestinienii sunt decisi sa solicite statutul de membru cu drepturi depline la ONU in septembrie, a afirmat, duminica, presedintele Mahmoud Abbas, in cursul unei sedinte a conducerii palestiniene, desfasurata la Ramallah, relateaza AFP.

Reuniunea Comitetului central al miscarii Fatah si a Comitetului executiv al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a avut ca subiect pregatirile in vederea aderarii la ONU a statului palestinian creat pe baza granitelor din iunie 1967 (Cisiordania, Fasia Gaza si Ierusalimul de Est).

"Consideram ca este o masura indispensabila in cazul esecului negocierilor", a afirmat Abbas, insistand ca "pana acum nu exista un plan politic acceptabil pentru o reluare a negocierilor" de pace cu Israelul "pe baza rezolutiilor internationale, a solutiei existentei a doua state si a incetarii colonizarii", citeaza MEDIAFAX.

"Am luat deci decizia de a merge in septembrie la ONU, pentru a obtine statutul de stat membru cu drepturi depline pentru statul Palestina", a adaugat el.

Statele Unite si mai multe tari europene, printre care se numara Germania si Italia, aliate ale Israelului, se opun acestui demers, in timp ce alte state, cum sunt Franta sau Spania, nu au exclus posibilitatea recunoasterii unui stat palestinian.

Comunitatea internationala spera intr-o reluare a procesului de pace, aflat in impas din septembrie 2010, si exercita presiuni asupra celor doua parti.

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a sugerat duminica varianta convocarii unei reuniuni a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu
(SUA, Rusia, UE, ONU) in iulie, la Washington.

Negociatorul palestinian Saeb Erakat a declarat ca solicitarea de recunoastere la ONU nu face decat sa completeze procesul de pace. "Consideram ca nu exista nici o contradictie intre cele doua solicitari", a spus el.

"A venit momentul ca membrii comunitatii internationale sa aprobe aderarea la ONU a unui stat palestinian, in baza granitelor din 1967. Aceasta masura este inevitabila, pentru mentinerea procesului de pace si a (..) stabilitatii si pacii in regiune",
a spus el, deplangand "refuzul nejustificat al administratiei americane".

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Liderii OEP si Fatah au discutat duminica si despre reconcilierea cu miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza si care refuza categoric ca actualul premier al Autoritatii Palestiniene, Salam Fayyad, sa conduca un viitor guvern de tranzitie.

In deschiderea reuniunii de duminica de la Ramallah, Abbas s-a declarat decis sa mearga in Gaza pentru a discuta despre reconciliere. "De mult timp spun ca voi merge in Gaza, iar acum repet ca sunt decis sa merg in Gaza, iar aceasta va fi o surpriza pentru toata lumea", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.