Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,7 s-a produs joi dimineata in largul coastelor de nord-est ale Japoniei, declansand o scurta avertizare de tsunami in regiunea deja devastata de un val seismic la 11 martie, relateaza AFP.

Agentie de meteorologie japoneza a declarat ca seismul s-a produs la ora 06.51 dimineata (00.51 ora Romaniei), la aproximativ 50 de kilometri in largul Miyako (prefectura Iwate), la o adancime de 20 de kilometri in Oceanul Pacific.

Institutul american de geofizica USGS a inregistrat hipocentrul la 32 de kilometri adancime, scrie MEDIAFAX.

Agentia a emis imediat un "avertisment" de tsunami de maxim 50 de centimetri inaltime pe coastele prefecturilor Iwate si Aomori.Aproximativ 8.000 de locuitori din Iwate au primit instructiuni sa se indeparteze de coasta, a anuntat televiziunea publica NHK.

Dar dupa ce au constatat ca nu exista nicio crestere anormala a nivelului marii in zona de coasta, agentia de meteorologie a ridicat "avertismentul" la mai putin de o ora de la cutremur.

  • Potrivit NHK, nu au fost semnalate victime sau pagube materiale.

Traficul trenurilor de mare viteza Shinkansen a fost suspendat temporar ca masura de securitate.

Alerta de tsunami este declansata atunci cand exista riscul producerii unor valuri de doi metri, chiar trei metri inaltime - alerta maxima.

Ceea ce s-a intamplat la 11 martie, cand un cutremur cu magnitudinea 9, cel mai violent inregistrat vreodata in Japonia, a provocat un tsunami gigantic pe coastele de nord-est ale arhipelagului, provocand moartea sau disparitia a 23.000 de persoane.

Un val de 14 metri inaltime a avariat reactoarele de la centrala nucleara Fukushima Daiichi, provocand accidentul nuclear cel mai grav de la catastrofa de la Cernobil din 1986.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.