Aproximativ 10.000 de manifestanti, intre care politisti si pompieri, au defilat joi, in centrul Budapestei, pentru a protesta fata de masurile de austeritate adoptate de Guvernul conservator al lui Viktor Orban, relateaza AFP.

Marsul a fost organizat de principalele sindicate din tara. "Vrem sa protestam fata de un plan (de austeriate) care face mai dificila viata angajatilor (bugetari) si reduce salariile", a declarat Janos Borsik, liderul Aliantei Sindicatelor Autonome, scrie MEDIAFAX.

Sindicatele critica in special modificarile prevederilor privind pensionarea anticipata si obtinerea indemnizatiei de somaj, masuri hotarate fara consultari, potrivit acestora.

Centralele sindicale dezmint ca au avut loc negocieri cu Guvernul, a subliniat Borsik.

Numerosi manifestanti erau deghizati in clovni, dupa ce Viktor Orban i-a sfatuit pe politisti si pe pompieri sa se consulte cu "secretarul de stat pentru afaceri clovnesti" in privinta revendicarilor vizand mentinerea posibilitatii de pensionare anticipata.

Sindicatele manifesteaza din aprilie impotriva planurilor guvernamentale, fara sa reuseasca sa-l convinga pe Orban sa dea inapoi, acesta dispunand de o majoritate de doua treimi in Parlament.

Cabinetul sau a introdus, in martie, un plan de austeritate care reduce cheltuielile publice si a primit, recent, incurajari din partea Fondului Monter International (FMI). Fondul recomanda, totusi, aplicarea altor reduceri, prin suprimarea, spre exemplu, de locuri de munca in administratie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.