In unele scoli folosirea telefoanelor mobile, laptopurilor si iPad-urilor in timpul orelor este strict interzisa, insa un profesor de istorie din Los Angeles a hotarat sa "nu se opuna curentului" si isi incurajeaza elevii sa foloseasca aceste aparate hi-tech, atata vreme cat folosesc site-ul de microblogging Twitter.

In timpul Conventiei Macworld de la inceputul acestui an, Enrique Legaspi, un entuziast al tehnologiei a gasit o modalitate prin care sa incorporeze reteaua sociala in curicula sa pentru clasa a 8-a, scrie CNN. "Am avut un moment de geniu atunci. (...) Mi-am spus: "Asta chiar o sa-i atraga pe studentii mei", a declarat Legaspi.

Cu toate ca site-ul a fost adoptat de foarte putine instutii educationale, profesorii din Statele Unite au inceput deja de cativa ani sa incorporeze Twitter in curricula multor ani de studiu.

Potrivit unui sondaj publicat in luna aprilie si realizat de Pearson Learning Solutions, din 1.920 de profesori americani, numai 2% dintre acestia folosesc site-ul de microblogging in tinerea cursurilor universitare. Aproape jumatate dintre profesorii intervievati au spus ca utilizarea Facebook sau Twitter in sala de clasa dauneaza procesului de invatare.

In momentul in care Legaspi le-a povestit studentilor sai de planul de a folosi Twitter, acesta a aflat ca numai unul folosea site-ul de microblogging. Cu toate acestea, Legaspi este optimist, pentru ca majoritatea acestora practic traiesc in telefoanele mobile. Astfel, punerea in practica a proiectului sau nu a fost dificila. Studentii care nu aveau telefonul sau iPad-ul conectat la internet puteau sa foloseasca computerele din sala de clasa.

Activand ca profesor de opt ani, Legaspi a spus ca din experienta a observat ca un grup mic de studenti tinde sa domine discutiile din sala de clasa. In timpul seminarului de la Macworld, au declarat ca in momentul in care in clasa se folosea Twitter, acest grup dominator isi marea numarul de membri.

  • Cum decurge o ora de istorie cu Twitter?

Reporterii de la CNN au participat la una dintre orele de curs ale lui Legaspi de la Hollenbeck Middle School din East Los Angeles. Acestia l-au vazut pe profesorul de istorie stand in fata unui ecran pe care era proiectata o lectie despre armele de distrugere in mas din Al Doilea Razboi Mondial. In momentul in care a intrebat cate persoane au murit in timpul acelor conflicte, o serie de tweet-uri au inceput sa apara pe ecranul sau, fiecare cu un raspuns diferit.
Citeste si:
Un profesor din Arad a câştigat 5.000 de euro într-o lună din...
Un profesor din Arad a...

"(Atunci) au murit foarte multe persoane din cauza conditiilor mizere in care traiau", a raspuns un student prin intermediul site-ului de microblogging.

Legaspi este de parere ca studentii sai sunt cei care au cele mai multe beneficii din folosirea Twitter in sala de clasa. Pentru "multi dintre ei, ceea ce am facut i-a ajutat sa-si gaseasca vocea. (...) Am multi studenti care nu participa la curs sau nu impartasesc cu restul lumii ceea ce gandesc, asa ca Twitter a devenit pentru ei un mijloc foarte bun de exprimare", spune profesorul de istorie.

Multi dintre studentii profesorului din Los Angeles sunt foarte incantati de noua modalitate de predare. "Este minunat sa te observe oamenii", spune Oscar Lozoria, un student timid de 14 ani, care inainte era tachinat din cauza faptului ca poarta parul lung. Acesta spune ca Twitter le-a schimbat colegilor sai parerea pe care o aveau despre el. "Acum ma vad ca pe cineva, ma vad ca pe un egal", a spus acesta.

Citeste si:
Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii va ajunge vineri în România
Prima Doamnă a Statelor Unite...

"Acum sunt atent si imi fac toate temele", a adaugat Ivan Sabaria, un alt elev in varsta de 14 ani, care considera ca Twitter face orele si invatatul mai distractive.

Cu toate ca, din cand in cand, elevii vor scrie ceva nepotrivit in timpul clasei pe Twitter, Legaspi este convins ca a descoperit viitorul educatiei. "Primesc feedback pe loc. Mai mult de atat, toti studentii pot sa vada ceea ce raspund ceilalti. Acest lucru este foarte important", conchide Legaspi.

Citeste si: Franta interzice cuvintele "Facebook" si "Twitter"

Care-i cel mai tare din... calculatoare: Facebook sau Twitter?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.