Germania isi va inchide ultimele reactoare nucleare in 2022, devenind astfel prima putere industriala care renunta la energia atomica, a anuntat luni ministrul Mediului, citat de AFP.

Marea majoritate a celor 17 reactoare germane vor fi scoase din functiune pana la sfarsitul lui 2021, iar ultimele trei, cele mai recente, vor functiona pana la sfarsitul lui 2022 cel mai tarziu, a precizat ministrul, Norbert Roettgen, care a calificat aceasta decizie ca fiind "ireversibila".
Membrii coalitiei guvernamentale a cancelarului Angela Merkel au ajuns la acest acord dupa mai multe ore de negocieri.

Germania are 17 reactoare nucleare pe teritoriul sau, dintre care opt nu mai sunt in prezent conectate la reteaua de productie de electricitate. Aceste opt reactoare nu vor mai fi reactivate, a adaugat ministrul, transmite MEDIAFAX.

Germania va trebui sa gaseasca, pana la sfarsitul lui 2022, o modalitate de a acoperi 22 la suta din necesarul sau de electricitate, furnizata in prezent de centralele atomice.

Oprirea definitiva a celor 17 reactoare nucleare germane pana in 2022 reprezinta practic o revenire la calendarul fixat la inceputul anilor 2000 de o coalitie a social-democratilor si ecologistilor.

Cancelarul german a determinat la sfarsitul lui 2010 votarea unei prelungiri cu 12 ani in medie a duratei legale de exploatare a reactoarelor tarii, contrar vointei opiniei publice, provocand astfel intensificarea sentimentului antinuclear in Germania.

Numeroase manifestatii de amploare au avut loc in ultima perioada in Germania, impotriva energiei nucleare, dintre care cea mai recenta, sambata, a reunit 160.000 de persoane in 20 de orase din tara.

Dupa catastrofa nucleara de la Fukushima, din martie, Merkel a oprit imediat centralele cele mai vechi si a inceput o perioada de reflectie privind abandonarea energiei nucleare civile, care urmeaza sa se finalizeze cu o decizie formala in cadrul Consiliului de ministri din 6 iunie.

Citeste si:
Premierul a discutat cu rectorii din Consorţiul Universitaria...
Premierul a discutat cu...

Merkel a avut deja initiativa neobisnuita de a-i primi in cursul noptii pe liderii opozitiei, pentru a se asigura ca va avea sprijinul lor.

"Cu cat vom renunta mai repede la energia atomica, cu atat va fi mai bine", a declarat cancelarul la 23 martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.