Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia dat in urmarire de TPI pentru genocid si crime impotriva umanitatii, a fost arestat, anunta presedintele Serbiei, Boris Tadici, citat de AFP.

Presedintele Serbiei a anuntat ca fostul lider militar al sarbilor din Bosnia a fost arestat in cursul diminetii. Anterior, autoritatile sarbe anuntasera arestarea unui barbat suspectat ca ar fi fost Ratko Mladici.

Mladici sustinea ca se numea Milorad Komadici, dar prezenta semnalmentele fostului lider militar al sarbilor din Bosnia.

"Astazi in cursul diminetii, Ratko Mladici a fost arestat", a declarat liderul de la Belgrad, precizand ca arestarea a avut loc pe teritoriul Serbiei, fara a oferi detalii, scrie MEDIAFAX.


"Procedura de extradare este in curs" pentru a fi trimis la Haga, unde este sediul Tribunalului Penal International, care l-a inculpat pe Mladici pentru acte de genocid comise in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995), a adaugat Tadici.

"Aceasta arestare este rezultatul deplinei cooperari a Serbiei cu TPI. Astazi, incheiem un capitol al istoriei regiunii noastre care ne va conduce spre o deplina reconciliere", a incheiat Tadici.

"Serbia incheie procesul de cautare a lui Ratko Mladici si se apropie de finalizarea cooperarii cu TPI, dar acest lucru nu inseamna incheierea anchetei in cazul protejarii lui Ratko Mladici in toti acesti ani. Sunt convins ca am deschis posibilitatea accederii la statutul de candidat, negocierilor si aderarii la UE. Aproape nimeni nu se mai indoieste ca Serbia coopereaza deplin cu TPI si ca va face totul pentru arestarea lui Goran Hadzici", a subliniat Tadici.

  • Mladici, inchis pe viata?

Ratko Mladici, acuzat de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii, risca inchisoarea pe viata daca va fi condamnat de TPI.
Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Dat in urmarire din 1995, Ratko Mladic, 69 de ani, este considerat unul dintre principalii artizani ai planului de "purificare etnica" a unor zone din Bosnia-Hertegovina, alaturi de fostul lider politic Radovan Karadzici, arestat in 2008.

In mai 1992, Ratko Mladici, ofiter superior al armatei iugoslave, devine seful Statului Major al fortelor sarbe din Bosnia. Potrivit TPI, Mladici este responsabil de asedierea orasului Sarajevo, soldata in perioada 1992 - 1995 cu moartea a 10.000 de civili. De asemenea, lui Mladici i se atribuie genocidul de la Srebrenita, soldat cu moartea a 8.000 de barbati si adolescenti musulmani in 1995. Potrivit procurorilor, Ratko Mladici este vinovat si episodul luarii ca ostatici a 200 de militari ONU in iunie 1995.

Un proiect de raport al procurorului TPI Serge Brammertz trimis Consiliului de Securitate ONU arata ca eforturile Serbiei pentru arestarea lui Ratko Mladici erau "insuficiente".

Citeste si:
Japonia a executat prin spânzurare un bărbat care a ucis 7...
Japonia a executat prin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.