Un ghid de buzunar cu detalii despre ascunzatoarea liderului retelei teroriste Al-Qaida, utilizat de comandoul Navy SEAL in operatiunea de eliminare a lui Osama ben Laden, sugereaza ca in complex a existat un "tradator", relateaza Daily Mail in editia electronica.

Acest exemplar al ghidului de buzunar a fost pierdut de unul dintre membrii fortelor speciale in timpul descinderii la complexul din Abbottabad, in nord-vestul Pakistanului, in noaptea de 1 spre 2 mai. Documentul contine o fotografie a sotiei yemenite a lui ben Laden, Amal, a doi dintre fiii acestuia si a lui Khalid, alaturi de descrieri detaliate ale acestora. Documentul sugereaza ca ben Laden, in varsta de 54 de ani, traia in ascunzatoare impreuna cu trei sotii. In complex mai erau doar alti doi barbati, alaturi de copiii si nepotii acestuia, relateaza Daily Mail in editia electronica.

Aparitia documentului genereaza noi intrebari despre modul in care au colectat Statele Unite informatii despre liderul Al-Qaida. Ministrul pakistanez de Interne, Rahman Malik, fost director al Agentiei Federale pakistaneze de Informatii, a declarat pentru Sunday Times ca "cineva din interior a furnizat informatii". "Daca nu ar fi avut informatii precise, americanii nu s-ar fi dus direct in camera lui ben Laden", a subliniat el, potrivit MEDIAFAX.

Pe prima pagina sunt fotografii cu ben Laden, Amal si doua imagini ale lui Khalid, fiul acestuia, una originala si una prelucrata pentru a-l infatisa imbatranit. Pe dosul ei este fotografia mesagerului Arshad Khan si o descriere a fratelui acestuia, de asemenea mesager.

Prima pagina ofera inclusiv detalii despre hainele pe care ben Laden era asteptat sa le poarte, si anume "haine de culoare deschisa si o vesta inchisa la culoare". Asemenea informatii ar fi fost dificil sa fie culese prin imagini din satelit. Oficiali americani au negat ca au utilizat un "tradator dinauntru", insistand ca informatiile culese le-au permis sa realizeze ghidul.

Citeste si: Obama, dispus sa ordoneze o operatiune similara celei in care a fost ucis Osama

A fost desemnat noul lider Al-Qaida


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.