Presedintele american Barack Obama a declarat duminica, inainte de a pleca spre Europa, ca ar ordona o operatiune similara celei in care a fost ucis liderul retelei teroriste Al-Qaida, Osama ben Laden, in cazul in care un alt lider terorist ar fi gasit in Pakistan.

Obama a declarat, in acest interviu acordat BBC, ca Statele Unite au avut in vedere suveranitatea Pakistanului, dar nu pot permite unor "planuri active sa se realizeze, fara sa actioneze". Eliminarea liderului retelei teroriste, intr-un oras-garnizoana din Pakistan, la 2 mai, a tensionat relatiile intre aceste doua tari aliate, scrie MEDIAFAX.

Daca unul dintre liderii Al-Qaida sau liderul taliban, mollah-ul Omar, ar fi descoperiti intr-un loc din Pakistan sau alt teritoriu suveran, Statele Unite vor actiona unilateral, daca este nevoie, a spus presedintele american, in acest interviu. "Misiunea noastra este sa asiguram securitatea Statelor Unite", a declarat Obama. "Respectam foarte mult suveranitatea Pakistanului. Dar nu putem permite cuiva care planifica, in mod activ (acest lucru), sa ne omoare oamenii sau aliatii", a continuat el.

"Nu putem permite ca acest tip de planuri active sa se realizeze, fara sa actionam", a subliniat presedintele american.

Refelectand asupra raidului, pe care el si echipa sa l-a urmarit de la Washington, Obama a declarat ca "au fost cele mai lungi 40 de minute din timpul presedintiei" sale. El a adaugat ca eliminarea lui ben Laden ar putea fi "un impuls pentru o relatie mai eficienta de cooperare" cu Pakistanul.

Barack Obama urmeaza sa plece, duminica seara, intr-o vizita in Europa. Acest turneu va cuprinde Irlanda, Marea Britanie, Franta si Polonia. Se asteapta ca tulburarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, razboiul din Afganistan si criza, care a obligat guvernele europene sa adopte masuri de austeriate, sa fie principalele subiecte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.