Papa Benedict al XVI-lea a vorbit, sambata, cu astronautii de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), inclusiv cu cei ajunsi miercuri, cu naveta Endeavour, aceasta fiind prima conversatie a unui papa cu astronauti aflati in spatiu.

Suveranul pontif a vorbit cu 12 astronauti, dintre care doi italieni, americani si rusi, timp de circa un sfert de ora, putand sa ii vada pe acestia din Sala Faconi a Bibliotecii Vaticanului. Aceasta conversatie in premiera pentru Sfantul Scaun a fost organizata de Agentia Spatiala Europeana (ESA), de unde doi astronauti - italienii Paolo Nespoli si Roberto Vittori - lucreaza in prezent la bordul ISS, scrie MEDIAFAX.

"Dragi astronauti, sunt foarte bucuros ca am aceasta sansa extraordinara de a sta de vorba cu voi in timpul misiunii voastre si sunt recunoscator in special pentru ca sunteti asa de multi, pentru ca ambele echipaje se afla acum la bordul statiei spatiale", a spus Papa in engleza, avand un text pregatit, cand a intrat in direct cu ISS.

Papa si-a exprimat totodata admiratia pentru toti cei care fac posibila aceasta misiune spatiala si i-a incurajat pe toti sa o incheie in siguranta si cu succes.

Alaturi de cei doi italieni, s-au aflat astronauti rusi si americani, sase dintre ei fiind membri ai echipajului navetei Endeavour, aflata in ultima ei misiune in spatiu si conectata la ISS de miercuri.

La Vatican, alaturi de Papa, au fost: astronautul german Thomas Reiter, de la ESA, presedintele Agentiei Spatiale Italiene, Enrico Saggese, si generalul Giuseppe Bernardis, de la fortele aeriene italiene.

Dupa o scurta introducere, Papa i-a intrebat pe cosmonauti ce efect are pozitia lor din spatiu asupra perspectivei lor privind diferite chestiuni, de la violenta dintre popoare si protejarea mediului inconjurator, la legatura personala cu Dumnezeu.

  • Papa i-a intrebat pe astronauti daca se gandeasc la aceste lucuri si daca se roaga la Dumnezeu

Papa i-a mai intrebat pe astronauti daca au observat vreun fenomen care ar trebui sa ii faca pe oameni mai atenti la protejarea mediului inconjurator.
Citeste si:
Fostul Papa Benedict al XVI-lea a lasat un mesaj de "Adio"
Fostul Papa Benedict al...

"Pe de-o parte, vedem cat de frumoasa este planeta noastra, dar pe de alta parte vedem foarte clar si cat este de fragila. Atmosfera, de exemplu, atunci cand este vazuta din spatiu, este subtire ca hartia. Si cand te gandesti ca acest strat subtire ca hartia este singurul lucru care separa toate vietuitoarele de vid si care ne protejeaza, te trezeste la realitate", a spus Ron Garan, de la NASA.

In cele din urma, intrebati de Papa care ar fi cel mai important mesaj pe care l-ar transmite la intoarcerea pe Pamant, Mike Fincke, din echipajul Endeavour, a vorbit despre "explorare" si "coperare".

"Putem privi in jos si vedea planeta noastra frumosa creata de Dumnezeu si care este cea mai frumoasa planeta din tot sistemul solar. Totusi, daca privim in sus, vedem restul universului. Iar restul universului ne asteapta sa il exploram. Statia Spatiala Internationala este doar un simbol, un exemplu de ce pot face oamenii cand lucreaza impreuna constructiv"
, a spus astronautul.

Citeste si:
NASA testează noile costume spațiale concepute pentru suprafața...
NASA testează noile costume...

Naveta spatiala Endeavour a fost lansata luni, pentru ultima ei misiune in spatiu si s-a conectat miercuri la ISS. Aceasta este ultima misiune a nevetei Endeavour si penultima misiune a unei navete spatiale americane, inainte de retragerea acestora din circulatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.