Operatorul centralei nucleare Fukushima a anuntat, joi, noi probleme, intre care si o scurgere la nivelul cuvei unui reactor si deversarea apei contaminate in ocean.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) lupta, de la cutremurul urmat de un tsunami devastator, la 11 martie, pentru a cobori temperatura reactoarelor centralei Fukushima Daiichi (numarul 1), un obiectiv pe care spera sa-l atinga intre octombrie si ianuarie, anunta MEDIAFAX.

Oprirea brusca a sistemului de racire, provocata de un val seismic de 14 metri, a antrenat o topire partiala a miezului reactorului nuclear. De doua luni, tehnicienii deverseaza milioane de tone de apa in reactoare, pentru a impiedica o supraincalzire.

TEPCO a anuntat joi ca noi masuratori, efectuate saptamana aceasta, cu ajutorul aparatelor instalate in interiorul cladirii reactorului 1, au aratat ca apa deversata in cuva sub presiune s-a scurs rapid.

Nivelul apei a scazut sub baza barelor de combustibil uzat, inalte de patru metri.

Totodata, temperatura cuvei pare sa indice ca barele de combustibil au cazut la fund si sunt acoperite de apa, a apreciat TEPCO.

"Temperatura peretelui cuvei era de 100-120 de grade, considerat un nivel care permite o racire a combustibilului in conditii relativ stabile", a declarat un oficial.

Tehnicienii TEPCO deverseaza, in cuva, aproximativ sapte mii de tone de apa pe ora si intentioneaza, de asemenea, sa inunde incinta care o inconjoara, pentru a accelera racirea.

Aceste operatiuni, efectuate de mai multe saptamani, cu ajutorul unor cisterne, pompe de beton si alte sisteme de stropire, au provocat inundatii importante cu apa contaminata.

TEPCO face eforturi sa impiedice aceasta poluare sa se deverseze in Oceanul Pacific
, in apropiere, dar a anuntat ca o noua scurgere a fost descoperita intr-o fosa legata de reactorul 3.

Esantioanele de apa de mare prelevate in apropierea centralei contineau cesiu-134 la un nivel de 18.000 de ori mai mare decat normal, a anuntat operatorul, adaugand ca scurgerea a putut fi blocata prin injectarea de beton in fosa.

Citeste si:
S-au depistat scurgeri de deșeuri radioactive, toxice pentru...
S-au depistat scurgeri de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.