Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a subliniat necesitatea de a reveni la "educatia militaro-patriotica" indispensabila unei "mari natiuni", in cadrul unei intalniri cu fostii combatanti, cu o zi inainte de celebrarea victoriei impotriva nazistilor, sarbatorita la 9 mai in fosta URSS.

"Am cunoscut din nefericire un vid in educatia militaro-patriotica din cauza dificultatilor pe care le-a traversat tara, dar acum suntem in masura sa acoperim acest vid", a declarat Medvedev, potrivit imaginilor televizate de la aceasta reuniune, citeaza MEDIAFAX.

  • "Este bine pentru educatia tinerelor generatii", a adaugat presedintele

"Este foarte important sa ne simtim ca locuitori ai unei tari mari si complexe, dar ai unei mari tari. Nimic altceva nu uneste oamenii intr-o asemenea masura", a adaugat el.

Subliniind importanta memoriei Marelui razboi patriotic - numele celui de-al Doilea Razboi Mondial in epoca sovietica, folosit si in prezent - Medvedev a apreciat ca ar trebui "organizate jocuri militaro-patriotice, precum si sa se ofere posibilitatea atingerii cu propriile maini a obiectelor din epoca" respectiva.

Dupa ce a baut simbolic un pahar de vodka impreuna cu veteranii, Medvedev a scris o fraza in cartea de aur a muzeului fortelor armate din Moscova, unde a avut loc intalnirea, potrivit agentiei de presa Interfax: "Am invins pentru ca suntem puternici si cauza poporului nostru este justa".

Medvedev, nascut in 1965, face parte din ultimele generatii din Rusia care au urmat, in afara de cursurile de maxism-leninism, antrenamente militare obligatorii la scoala, cu practica mastii de gaz, tiruri si intretinerea pustilor de asalt Kalasnikov.

  • Mereu au existat voci care au cerut revenirea la acest tip de educatie

In mod periodic s-au auzit voci in Rusia in ultimii ani, care au cerut revenirea la aceasta eductie militara, disparuta odata cu inlaturarea regimului sovietic in 1991.

Aniversarea victoriei impotriva Germaniei naziste ramane principala sarbatoare din Rusia si ofera prilejul unei importante defilari militare in Piata Rosie, la care participa din nou, ca in epoca sovietica, mii de persoane, zeci de tancuri si gigantice lansatoare mobile de rachete nucleare.
Dupa 1991, defilarile s-au redus la o dimensiune mai mult istorica, dar Rusia a revenit la traditia acestor demonstratii de forta, care au cunoscut apogeul anul trecut, la celebrarea a 65 de ani de la victorie, cand au fost invitate pentru prima data trupe NATO.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

  • Pe ste 25 de milioane de cetateni sovietici au murit in al Doilea Razboi Mondial

Celebrarea Marelui razboi patriotic in Rusia se refera doar foarte putin la debarcarea aliatilor in Europa.

Fostii aliati occidentali sarbatoresc victoria la 8 mai, iar Rusia la o zi dupa, capitularea Germaniei avand loc la ora 23.01 ora Berlinului, respectiv pe 9 mai la Moscova, din cauza decalajului orar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.