Presedintele Barack Obama a incheiat vineri "o saptamana istorica" pentru Statele Unite, decorand membrii comandoului american care, prin eliminarea lui Osama ben Laden in urma cu cinci zile in Pakistan, au "decapitat" al-Qaida.

Barack Obama si vicepresedintele Joe Biden au mers vineri dupa-amiaza la baza militara Fort Campbell (Kentucky), pentru a se intalni cu forta care a efectuat operatiunea impotriva lui ben Laden, scrie MEDIAFAX.

Presedintele le-a decernat "o citatie prezidentiala, cea mai inalta recompensa care poate fi data unei unitati, in semn de recunostinta pentru serviciul si reusitele lor extraordinare" , potrivit unui oficial, citat sub acoperirea anonimatului.

"Saptamana aceasta a fost istorica pentru tara noastra"
, a declarat mai tarziu Obama, intr-un discurs adresat militarilor din cea de-a 101-a divizie aeropurtata, reuniti la aceasta baza.

  • "Am decapitat al-Qaida si vom ajunge sa o invingem", a promis el, sub aplauzele militarilor

Militarii care au efectuat raidul impotriva lui ben Laden sunt "profesionistii din umbra ai Americii (...). Ei s-au antrenat timp de mai multi ani, ei au devenit mai duri in lupta, s-au pregatit fara incetare pentru aceasta misiune", a precizat presedintele.

"Atunci cand am dat ordinul (de a interveni-n.r.), ei erau pregatiti. Si in ultimele zile, lumea intreaga a putut vedea ca erau".

"Acestor americani le revine meritul uneia dintre cele mai mari operatiuni militare si de informatii din toata istoria natiunii noastre", a adaugat el.

Nici un detaliu nu a fost furnizat privind componenta exacta a comandoului, dar presedintele s-a intalnit cu membri ai unitatii de piloti de elicopter care au participat la raid, dar si cu alti membi ai fortelor speciale.

  • Eroii anonimi

Vicepresedintele Biden a mentionat pur si simplu ca membri ai Navy Seals, fortele speciale ale Marinei americane, au fost implicati.

Dar Casa Alba refuza sa confirme participarea sa la asalt.

"Team 6" (echipa 6) a Navy Seals, prezentata de presa ca varful de lance al raidului impotriva resedintei lui ben Laden in Pakistan, constituie aristocratia Seals - un acronim pentru Sea, Air, Land (mare, aer, uscat) - iar misiunile sale sunt atat de sensibile incat existenta sa nu este confirmata niciodata.

Citeste si:
Membri ai familiei ben Laden, la bordul avionului prabusit in Marea...
Membri ai familiei ben Laden,...

Osama ben Laden a fost ucis in noaptea de duminica spre luni, intr-o operatiune a fortelor speciale americane, la Abbottabad, un oras din Pakistan.

Pe de alta parte, Washington Post relateaza ca CIA, din casa conspirativa instalata pentru a supraveghea resedinta lui ben Laden, a putut observa ca oricine parasea resedinta trebuia sa se departeze mergand cu masina cel putin 90 de minute inainte de a folosi telefonul mobil, pentru a evita o eventuala supraveghere electronica.

Interceptarile americane au captat in prealabil un apel telefonic adresat emisarului lui ben Laden, care locuia in aceeasi casa. Emisarul i-a spus atunci interlocutorului sau la telefon: "Sunt din nou cu oamenii cu care eram inainte", informeaza Washington Post.

Datorita acestui apel, serviciile americane de informatii au putut identifica numarul de telefon al emisarului. Utilizand apoi numeroase "mijloace umane si tehnice", CIA a reusit sa localizeze resedinta din Abbottabad in care locuiau emisarul si ben Laden.

Citeste si:
11 septembrie: 15 ani de la cele mai sangeroase atacuri teroriste...
11 septembrie: 15 ani de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.